Εορτασμός των Θεοφανίων με έντονους συμβολισμούς σήμερα σε πολλές εκκλησίες της Λέσβου. Οι απόγονοι των προσφύγων από τις προσφυγικές γειτονιές του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοδώρων στο λιμανάκι της Επάνω Σκάλας στη Μυτιλήνη μαζί με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο πέταξαν στη θάλασσα ένα στεφάνι με το σήμα της ειρήνης. Στέλνοντας όπως είπαν το δικό τους μήνυμα στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός «το στεφάνι που έπεσε στη θάλασσα ήταν αφιερωμένο στην ειρήνη. Ήταν μια ευχή για ειρήνη σε όλο τον κόσμο που βασανίζεται και στους πρόσφυγες. Ζητήσαμε ακόμη μια φορά από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται στα απέναντι παράλια από τους τούρκους διακινητές. Έγκλημα που έχει δύο σκέλη. Πρώτο την εκμετάλλευση αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων που έχουν φύγει από το θάνατο για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Και δεύτερο το ότι τους οδηγούν στο θάνατο βάζοντας τους να ταξιδέψουν σε σαπιοκάραβα κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες. Εύχομαι αυτό το έγκλημα να το σταματήσει άμεσα η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Επάνω Σκάλας, Μάκης Βενέτας δήλωσε: «Εδώ στις προσφυγογειτονιές της Επάνω Σκάλας ρίξαμε στη θάλασσα το στεφάνι με το σήμα της ειρήνης για όλους τους πρόσφυγες με την ευχή να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με ειρήνη και αγάπη και να σταματήσει ο πόλεμος. Τιμάμε την μνήμη των προσφυγόπουλων που ευρισκόμενα στη δίνη του πολέμου, πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου και αυτό είναι που μας συγκλονίζει περισσότερο».

Έντονα φορτισμένος ο αγιασμός των υδάτων στο λιμανάκι της Σκάλας Συκαμιάς, και στο Μόλυβο, αλλά και στο λιμανάκι της Βαρειάς στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου αποβιβάζονται καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα στο Μόλυβο ο ιερέας διάβασε και μια ευχή υπέρ της ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων που φτάνουν στη Λέσβο.