Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου και δέκα Αθηναίων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 26.9.2013 απόφαση του δήμου Αθηναίων με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη για την αρχιτεκτονική κηποτεχνική διαμόρφωση του Εθνικού Κήπου.

Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη διαμόρφωση του Εθνικού Κήπου και τη χρηματοδότηση των νέων φυτευμάτων από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΝΕΟΝ».

Η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου με την αίτησή της που είχε καταθέσει στο ΣτΕ το έτος 2013 υποστήριζε ότι με την έναρξη των έργων, όπως είναι η διάνοιξη και διαπλάτυνση οδών, η κοπή και το κλάδεμα δένδρων, η αφαίρεση θάμνων, η εγκατάσταση εργοταξίου, κ.λπ., θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη φυτική βλάστηση του Εθνικού Κήπου ή θα προκληθεί βλάβη που δύσκολα θα μπορέσει να επανορθωθεί, ενώ θα προκληθούν δυσμενείς επιπτώσεις στα ζώα που διαβιώνουν στο Εθνικό Κήπο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 3961/2015 απόφασή του απέρριψε την αίτηση της εν λόγω εταιρείας ως απαράδεκτη, καθώς έκρινε ότι η από 26.9.2013 απόφαση του δήμου Αθηναίων, δεν έχει τον χαρακτήρα της εγκρίσεως της σχετικής μελέτης, αλλά μιας απόφασης με την οποία απλώς ξεκινάει η σχετική διαδικασία.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η εν λόγω απόφαση του δήμου Αθηναίων «δεν έχει εκτελεστό χαρακτήρα» (δεν μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια).

Παράλληλα, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι ο Εθνικός Κήπος είναι σε ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, λόγω του ιστορικού, αρχιτεκτονικού, πολεοδομικού, βοτανολογικού, περιβαλλοντικού και δασικού χαρακτήρα του, με αποτέλεσμα για να μπορέσουν να υλοποιηθούν έργα εντός του Εθνικού Κήπου απαιτείται η σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης. Η μελέτη αυτή, πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, από τον υπουργό Πολιτισμού, από την δασική υπηρεσία και από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.