Παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων, σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που προσέφερε η ΔΕΗ στην εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» κατά τη διετία 2007-2008.

Μετά από έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010, η Κομισιόν εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εταιρία αποκόμισε σημαντικά οφέλη με τα μειωμένα τιμολόγια. Μάλιστα, τα αποτιμά σε 17,4 εκατομμύρια ευρώ! Τα συγκεκριμένα τιμολόγια ίσχυαν από το 1960 και έληγαν το Μάρτιο του 2006. Στην έκθεση αναφέρεται ότι εφαρμόστηκαν ξανά από τον Ιανουάριο του 2007 και για 14 μήνες. Τότε, το Μάρτιο του 2008, σταμάτησε η εφαρμογή αυτών των τιμολογίων, κατόπιν έφεσης, που είχε υποβάλει η ΔΕΗ.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το επονομαζόμενο και «προτιμησιακό τιμολόγιο» έδωσε στην Αλουμίνιο της Ελλάδος ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Κι αυτό, γιατί το γεγονός πως οι υπόλοιπες εταιρίες έπρεπε να πληρώνουν τις κανονικές χρεώσεις για το βιομηχανικό ρεύμα, προκάλεσε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αγωγού, που συνδέει την Αλουμίνιον της Ελλάδος με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση διεξήχθη σύμφωνα με τους όρους της αγοράς και, συνεπώς, αυτό δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση.