Έντεκα χρόνια μετά την καταδίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών στην Καλαμάτα ο Άρειος Πάγος στέλνει για νέα κρίση το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την ποινή που καταδικάστηκε ένας από τους «πρωταγωνιστές» της.

Συγκεκριμένα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι πρέπει να απαλειφθεί η επιβαρυντική περίσταση του ιδιαίτερα επικίνδυνου δράστη ως προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Νικήτα Κυριακούλη, βάση της οποίας είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για αγορά εισαγωγή και μεταφορά ναρκωτικών το καλοκαίρι του 2004 όταν ήταν διευθυντής μαρίνας στην Καλαμάτα. Τα ναρκωτικά, ένας τόνος κοκαΐνης, είχαν μεταφερθεί με ιστιοφόρο από τη Μαρτινίκα από άλλα πέντε άτομα, τα οποία και καταδικάστηκαν για σύσταση συμμορίας.

Με την απόφασή του ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την καταδίκη του επιχειρηματία  μόνο ως προς το μέρος της ποινής των 21 ετών που αφορά στη συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης της ιδιαίτερης επικινδυνότητας, απαλείφοντας την και παραπέμποντας ως προς την συνολική ποινή σε νέα κρίση από το Πενταμελές Εφετείο.

Σύμφωνα με την απόφαση  του Αρείου Πάγου, με το νόμο 4139/2013 η σχετική ρύθμιση έχει καταστεί ευμενέστερη καθώς απαλείφθηκε η διαζευκτικά προβλεπόμενη περίσταση του ιδιαίτερα επικίνδυνου δράστη. Έτσι, και με δεδομένο ότι η καταδίκη του επιχειρηματία δεν έχει καταστεί αμετάκλητη πρέπει να απαλειφθεί η επιβαρυντική αυτή περίσταση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο  η ποινή που είχε επιβληθεί από το Πενταμελές Εφετείο στον κατηγορούμενο να μειωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρεοπαγίτες υπογραμμίζουν στην απόφασή τους, πως με το νέο νόμο είναι δυνατόν να επιβληθούν  ισόβια για πράξεις εμπορίας ναρκωτικών που έχουν γίνει κατ επάγγελμα και πριν το νόμο 4139 και με προσδοκώμενο όφελος τουλάχιστον 75.000 ευρώ.