Συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Τι λέει η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου με αφορμή τη σημερινή επέτειο


ΕΛΛΑΔΑ
17:40
27/09/2015
Συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
28
loading

«Στην ιδιαίτερη σημερινή συγκυρία, ο αναστοχασμός της ΕΑΜικής εμπειρίας μπορεί να συνεισφέρει σε όσα ταλανίζουν την Αριστερά, τους ανθρώπους της και γενικότερα την κοινωνία στις μέρες της κρίσης και των μνημονίων. Αφήνω στην άκρη, ίσως για κάποια άλλη φορά, τη ''λαθολογία'' που ακολουθεί τις ήττες και που στις μέρες μας επανήλθε μέσα από μια ακόμη διάσπαση αλλά και μια στάση που καταγράφεται ως ''αριστερή μελαγχολία''» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, μιλώντας για την επέτειο σήμερα των 74 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

«Τι ήταν και τι ήθελε το ΕΑΜ»

«Ένα πατριωτικό λαϊκό κίνημα γεννήθηκε στις 27 του Σεπτέμβρη του 1941. Ήταν ένα κίνημα με εθνικό χαρακτήρα που απέκτησε στη διαδρομή του σαφή κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, ένα παλλαϊκό μέτωπο που απάντησε στην ανάγκη του ελληνικού λαού για αντίσταση στους κατακτητές και αφύπνισε τις συνειδήσεις καλλιεργώντας, ταυτόχρονα με τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, αξίες όπως η συλλογικότητα, η συμμετοχή στα κοινά και η αλληλεγγύη» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών: «Τα ακρωνύμια του ΕΑΜ, τα τρία γράμματα που φώτισαν την ελληνική γενιά, όπως λένε οι στίχοι του Βασίλη Ρώτα στο θούριό του, αντιλάλησαν με μια φωνή σε όλη τη χώρα τον αγώνα ''για την Ελλάδα, το δίκιο και τη λευτεριά'' στις παραμονές και στις μέρες της απελευθέρωσης.

Το κίνημα αυτό με τον ''ανησυχητικά'' πλειοψηφικό χαρακτήρα πολεμήθηκε σκληρά και ηττήθηκε δύο φορές, στα Δεκεμβριανά και στον εμφύλιο, πριν αναγεννηθεί μέσα από τις διώξεις και τον κατατρεγμό και οδηγήσει, το 1958, την ΕΔΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ίσως γι' αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία να σταθούμε σήμερα σε όσα ανακαλεί στη συλλογική μνήμη η τυπική επέτειος της δημιουργίας του, καθώς ο αναστοχασμός για το ''τι ήταν και τι ήθελε το ΕΑΜ'', σήμερα το 2015 συμπίπτει με την πρώτη, μετά την ΠΕΕΑ, κυβέρνηση της Αριστεράς, με την ήττα της στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη των μνημονίων, αλλά και με τις αναζητήσεις για έξοδο από την κρίση» υπογραμμίζει η Ιωάννα Παπαθανασίου.

Η γιγάντωση του ΕΑΜ

«Η άρνηση των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας να ενταχθούν ή ακόμα να συνεργασθούν με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο δεν έβαλε τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξάπλωσή του. Τροχοπέδη δεν έβαλε ούτε η πολεμική που κλιμακώθηκε εναντίον του από το καλοκαίρι του 1943, ούτε οι εμφύλιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στο ένοπλο σκέλος του, τον ΕΛΑΣ, τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ, τα τάγματα Ασφαλείας και τα τμήματα των ένοπλων δοσιλόγων.

Η ανάγκη για την πατριωτική αντίσταση που συνομολογήθηκε για μια ακόμη φορά με μυστικότητα εκείνο το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου στο σπιτάκι της οδού Ιπποκράτους και κατέληξε στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης από αντιπροσώπους του ΚΚΕ, του Σοσιαλιστικού και του Αγροτικού Κόμματος και της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας, ήταν πανελλήνια υπόθεση και για το λόγο αυτό υπερέβη ταχύτατα τόσο τους κινδύνους των καιρών όσο και τις πολιτικές αντιθέσεις. Με έμβλημά το τσαρούχι στην αρχή και στη συνέχεια με το προγραμματικό κείμενό του, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο φυλλάδιο «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» από τον Δημήτρη Γληνό, το ΕΑΜ έβαλε τις ρίζες του στην πρωτεύουσα και στον αστικό χώρο πριν εκταθεί στην ύπαιθρο και την ορεινή ενδοχώρα. Βασικός φορέας της αντίστασης μετουσιώθηκε ταυτόχρονα σε φορέα ενός νέου πολιτισμού και μέσα σε τρία μόλις χρόνια γιγαντώθηκε δημιουργώντας νέες πρωτότυπες δομές, όπως ο ΕΛΑΣ και η Επιμελητεία του Αντάρτη, η Εθνική Αλληλεγγύη, η ΕΠΟΝ και από την άνοιξη του 1944, η κυβέρνηση του βουνού, η ΠΕΕΑ, και το Εθνικό Συμβούλιο. Τις παραμονές της απελευθέρωσης της χώρας, περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα, νέοι, γέροι και μεσήλικες, από λαϊκά κυρίως στρώματα, μεσοαστοί και αγρότες σηκώνουν τις σημαίες του ΕΑΜ».

Η πολιτική μετώπων του ΚΚΕ

Στην ερώτηση πώς μετά από μια αυστηρότατη δικτατορία του Ι. Μεταξά, το επαναστατικό και τριτοδιεθνιστικό ΚΚΕ κατάφερε και ανασυγκροτήθηκε και έκανε άνοιγμα και σε άλλες δυνάμεις μέσα στην Κατοχή, η Ιωάννα Παπαθανασίου τονίζει:

«Σε αντίθεση με όσα επιμελώς προώθησαν οι επίσημες εκδοχές της κομματικής ιστορίας, η ανασυγκρότηση τού αποδιαρθρωμένου από την δικτατορία του Μεταξά ΚΚΕ και πολύ περισσότερο η δημιουργία του εθνικο-απελευθερωτικού μετώπου δεν υπήρξαν αποτέλεσμα αυτόματων διεργασιών ούτε υπάκουσαν σε μια αυστηρή χρονική ακολουθία. Το ΚΚΕ δεν ''μάτωσε'' μόνο από τα μέτρα και τις μεθόδους της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Αιμορράγησε και από τις εσωκομματικές έριδες και τις ασυνέχειες που προκάλεσε στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ σε όλα τα ανά την Ευρώπη κόμματα - τμήματα της Κομμουνιστικής Διεθνούς και βρήκε τον ασφαλή βηματισμό του προς την Αντίσταση και τη δημιουργία του εθνικο-απελευθερωτικού μετώπου, το καλοκαίρι του 1941, ένα σχεδόν χρόνο μετά το προσκλητήριο του έγκλειστου αρχηγού του για την ανεπιφύλακτη συμμετοχή των κομμουνιστών στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

Ωστόσο, παρά τα εσωτερικά προβλήματα, ο δρόμος της συνεργασίας με τους όμορους πολιτικούς χώρους, κυρίως τους σοσιαλιστές και τους αγροτιστές, αλλά και με το ”υγιές” κομμάτι της εθνικής αστικής τάξης είχε ήδη ανοίξει πολύ πριν την έναρξη του πολέμου και, στα καθ' ημάς, πριν την δικτατορία του Μεταξά. Οι πρώτοι καρποί των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της Κομιντέρν, το καλοκαίρι του 1934, είχαν ήδη διαφανεί μέσα από την σύμπραξη των λαϊκών μετώπων στην Ευρώπη και στην ελληνική πολιτική ζωή μέσα από την υπογραφή του συμφώνου Σοφούλη - Σκλάβαινα. Αυτές οι παρακαταθήκες, όμως, θα έμοιαζαν ασήμαντες ή ακόμα κενές περιεχομένου χωρίς τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές που έφερε ο πόλεμος και η Κατοχή, ανατροπές οι οποίες επέτρεψαν τη ριζοσπαστικοποίηση και την ένταξη στα μετωπικά σχήματα που η κομμουνιστική Αριστερά είχε τα αντανακλαστικά να συγκροτήσει. Στη συνέχεια της μαζικής στράτευσης, οι δομές που δημιουργήθηκαν έθεσαν τους όρους ευρύτερων αντιστάσεων, επικίνδυνων για τους αντιπάλους, οι οποίες έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθούν.»

Για τη σημασία της μνήμης του ΕΑΜ σήμερα

«Το ΕΑΜ δεν υπάρχει μόνο στις χιλιάδες σελίδες όπου αποτυπώνεται η ιστορία του, όπως δεν υπάρχει μόνο στη μνήμη των τελευταίων εν ζωή επονιτών και επονιτισών που εξακολουθούν να μας υπενθυμίζουν τη σημασία του. Στην ιδιαίτερη σημερινή συγκυρία, όπως έλεγα και στην αρχή της συζήτησής μας, ο αναστοχασμός της ΕΑΜικής εμπειρίας μπορεί να συνεισφέρει σε όσα ταλανίζουν την Αριστερά, τους ανθρώπους της και γενικότερα την κοινωνία στις μέρες της κρίσης και των μνημονίων. Αφήνω στην άκρη, ίσως για κάποια άλλη φορά, τη «λαθολογία» και περιορίζομαι στα προβλήματα που σώρευσαν στην κοινωνία τα μνημόνια και στο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης. Αν η αναζήτηση των “ισοδύναμων” αποτελεί καθήκον και όχι λεκτικό σχήμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες δομές κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας παραπέμπουν σε αντίστοιχα σχήματα που υιοθετήθηκαν από το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη στην “ελεύθερη Ελλάδα”. Το παράδειγμα της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό: μέσα στο 1944, λειτούργησαν 121 λαϊκά ιατρεία, 177 φαρμακεία, 17 αναρρωτήρια- θεραπευτήρια, 6 νοσοκομεία, 5 βρεφικοί σταθμοί και οργανώθηκαν δεκάδες λαϊκά και παιδικά συσσίτια για περίπου 12.000 άπορους και 8.000 παιδιά. Σε μια χώρα λεηλατημένη ύστερα από τριάμισι χρόνια Κατοχής, το ΕΑΜ και οι συνιστώσες του έδιναν ελπίδα και αξιοπρέπεια μέσα στα ερείπια του πολέμου και οργάνωναν το κράτος που ναυάγησε από την υποθηκευμένη εν τη γενέσει της κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” του Γεωργίου Παπανδρέου.»

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar ΔΣΕ

  Προς έχεις δίκιο αλλα… και Admiral75
  Εσκεμμένα μπερδεύετε χρονολογίες.
  Η Βουλγαρία έγινε λαϊκή δημοκρατία το 1946, μέχρι τότε ο Αντων Τσαους ήταν τσιράκι των βουλγάρων, μετά το 1946 ξεκίνησε να είναι εναντίων των βουλγάρων. Οι «μάχες που έδωσε» μέχρι την απελευθέρωση ήταν ενάντια στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ούτε μια τουφεκιά δεν έριξε εναντίων των γερμανών και βουλγάρων, μέχρι, 1945, τότε ροκάνιζε τις λίρες των άγγλων.
  Όλες οι φωτογραφίες του Αντων Τσαους των αχούν ντυμένο με την γερμανική στολή του 3ου ράιχ
  "Ο Αντώντσαους βγήκε στό βουνό αφ οτου σκότωσε καποιον σέ ερωτικό έγκλημα. Δέν ξερω αν σκότωσε αφ ότου ειχε αποφασίσει νά βγεί, ή αν βγηκε επειδή τον κυνηγούσαν οι βουλγαροι χωροφύλακες γιά τό έγκλημα. Ο ίδιος όπως καί οι περισσότεροι από τους αντάρτες του ηταν κατακάθια, καί δέν χαίραν καμίας υπολήψεως στήν περιοχή.
  Εξοπλήσθηκαν από τούς Αγγλους γιά νά αποτρέψουν την επεκταση τού ΕΛΑΣ στήν περιοχή. Οι λιρες και τα εφόδια που ελαβε ο Φωστεριδης ηταν ασυγκριτα περισσότερα απο τα ελάχιστα που εδωσαν στον ΕΛΑΣ κι αυτα οχι προς το τέλος. Οι συγκρούσεις τους μέ τους Βουλγάρους ηταν υποτυπωδεις. Σού αναφέρω ενα παράδειγμα:
  Μιά μέρα του καλοκαιριού τού 44 ακούσθηκε μια ριπή αυτομάτου από την μία ακρη τού χωριού μας. Οι Βούλγαροι στρατιώτες τά μάζεψαν καί έφυγαν απ τό χωριό χωρίς μάχη".

 2. avatar Faster

  Το ΚΚΕ δολοφονούσε επίσης γονείς, τα παιδιά των οποίων εµάχοντο κατά τη διάρκεια της κατοχής µε τις Ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις στο εξωτερικό. Έτσι δολοφονήθηκαν από το ΚΚΕ, µεταξύ άλλων, οι πατέρες πολλών Αξιωµατικών του Πολεµικού µας Ναυτικού, όπως π.χ. του Κώστα Μαργαρίτη και Σπύρου Κονοφάου, µετέπειτα Ναυάρχων Αρχηγών Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, καθώς και του Π. Χριστόφιλου, που είχαν διαφύγει στη Μέση Ανατολή και συνέχισαν να µάχονται στο εξωτερικό. Κατά το ένοπλο κοµµουνιστικό κίνηµα του ∆εκεµρίου 1944, για την κατάληψη της εξουσίας αµέσως µετά την απελευθέρωση της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1944, το ΚΚΕ δολοφόνησε µεταξύ πολλών και τους αποστράτους Ναυάρχους Α. Κριεζή, Γ. Μπούµπουλη, Π. Ιωαννίδη, Κ. Κανελλόπουλο και Α. Πινότση, καθώς και τον Βρασίδα Πόγγη, τα παιδιά των οποίων πολεµούσαν τον Άξονα στη Μέση Ανατολή.

  Το ΚΚΕ µεθόδευσε επίσης µικρά και µεγάλα κινήµατα στις µαχόµενες στο εξωτερικό Ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις, καθ’ όλο το διάστηµα 1941-44, για να τις διαλύσει. Το µεγαλύτερο σε έκταση κίνηµα ενώπιον του εχθρού, έγινε τον Απρίλιο του 1944 και επέφερε βαρύτατα πλήγµατα στις µαχόµενες µονάδες Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, που πολεµούσαν στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα εκλόνισε βαθύτατα την εµπιστοσύνη των συµµάχων µας, καταβαραθρώνοντας την αίγλη που είχαν αποκτήσει οι Ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις από το 1940 µέχρι τότε.

 3. avatar Faster

  Ο ἐξαπολυθεὶς ἀπὸ τοὺς βορείους γείτονές μας συμμοριακὸς ἀγών , ὅπως καὶ ἡ συσταθεῖσα ἀπὸ τὸ Συμβούλιον Ἀσφαλείας τοῦ Ο.Η.Ε. Διεθνὴς Ἐξεταστικὴ Ἐπιτροπή , ὕστερα ἀπὸ ἐπιτόπιον ἔρευναν, διεπίστωσε, καὶ διέλαβεν εἰς τὰ συμπεράσματα τῆς ἀπὸ 23.5.1947 ἐκθέσεώς της κατὰ λέξιν, ὅτι « οἱ τρεῖς γείτονες πρὸς βορρᾶν, καὶ ἰδίως ἡ Γιουγκοσλαβία, ἐξεπαίδευσαν τοὺς ἀντάρτας, τοὺς ἐπρομήθευαν ὅπλα καὶ πολεμοφόδια , τοὺς διηυκόλυναν τὴν διέλευσιν τῶν συνόρων καὶ τοὺς παρεῖχον ἄσυλον » καὶ ὅλα τὰ ἐθνοπροδοτικὰ ἐνεργήματα τῆς τραγικῆς ἐκείνης περιόδου μεταβαπτίζονται χωρὶς ἐντροπὴ σὲ δῆθεν «δημοκρατικοὺς» ἀγῶνες ἀδίκως διωκομένων Ἑλλήνων πολιτῶν !

 4. avatar Δημήτρης Πετρόπουλος

  Όταν μετά την λήξη του β΄Π.Π οι σύμμαχοι μοιράζονταν τον κόσμο, εμείς λόγω των κομουνιστών συνεχίζαμε τον πόλεμο μεταξύ μας και χάσαμε ευκαιρίες για να μεγαλώσει η πατρίδα μας. Σας θυμίζω πως η Αλβανία πολέμησε στο πλευρό των Ιταλών. Εναντίον μας δηλαδή.
  Να θυμηθούμε επίσης το παιδομάζωμα!!!
  Ευτυχώς που χάσατε κομουνιστές και δεν γίναμε Αλβανία, Βουλγαρία κλπ κλπ.

  1. avatar έχεις δίκιο αλλα…

   Χάσανε αλλα τους ξετρύπωσε ο Ανδρέας και τους έφερε στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας ζητούσε δάνεια για να τους αποκαταστήσει επαγγελματικά στον ελλαδικό χορό. Τi διορισμοί στο δημόσιο με παχυλούς μισθούς και εφάπαξ, τι κατοικίες με μεγάλες διευκολύνσεις. Οι Αλβανοί δεν έφερναν τους γονείς τους που χωρίς να έχουν εργαστεί στην Ελλάδα και να συνεισφέρουν παίρνουν συντάξεις. Που έχει ακουστεί κάτι τέτοιο. Για πηγαίνε στην Γερμανία και πάρε και τους γονείς σου. Από που κι ως που θα δικαιούνται συντάξεις.

 5. avatar Διαβαζοντας Ιστορια

  Την ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών) του ΕΑΜ, και το ΜΕΓΑ «κοινωνικό» έργο που προσέφερε στις πόλεις και στη Επαρχία από την ίδρυση της (1943) έως την «διάλυση» της το 1947, την ξεχάσατε ?
  Παιδιά αλλοίμονο !!!!! Μην παραχαράζεται την Ιστορία. Τέτοιοι «αγωνιστές» δεν ξαναβγαίνουν.
  Όσο για τους άλλους, τον Ιερό Λόχο, την ΙΙΙ Ορεινή Ταξιαρχία κτλ. (αυτούς που πολέμησαν δηλαδή) αυτούς μην τους γιορτάζετε. Φασίστες του κέρατα προδότες και δοσίλογοι, να υποθέσω ?.
  Τι να πει κανείς ……….

 6. avatar Aimilios

  "τι ηθελε το ΕΑΜ"
  "τι λογο υπαρξης εχει το ΚΚΚ;"
  "σε τι ωφελησε ποτέ η υπαρξη της αριστερας στην Ελλαδα;"
  "γιατι μερικα παιδια γινονται τρομοκρατες του συριζα αντι να ζησουν την ζωη τους;"
  "γιατι ο λαος ψηφιζει 40 χρονια ολες τις παραλλαγες του πασοκ και μετα διαμαρτυρεται;"
  "πως γινεται και οι αριστεροι να μην αντιλαμβανονται τοσα χρονια τωρα οτι ειναι οι μεγαλυτεροι φασιστες που γνωρισε ο πλανητης;"

  Πολλα ερωτηματα....
  Τα διαβαζεις τωρα και λες μα δεν ειναι δυσκολες οι απαντησεις!!!!
  Και μετα ρωτας τον Φαβαρμ και τον Δουσκα και καταλαβαινεις γιατι ακομα υπαρχουν αυτα τα ερωτηματα ως ερωτηματα.....

  Ολα αρχιζουν απο την οικογενεια. Απο την μανα που εβαζε το παιδι να βλεπει μουσατους να καινε αυτοκινητα ενω επλενε τα πιατα. Και καποια μερα μαθαινει οτι το παιδι της σκοτωθηκε στην προσπαθεια του να δολοφονησει και να ληστεψει βιοπαλαιστες...κριμα..

 7. avatar n1K0SsT

  Στην Ελλάδα που όλα είναι ανάποδα, η ιστορία γράφεται απο τους χαμένους.

 8. avatar admiral 75

  Στυγνοι δολοφονοι του Ελληνικου λαου και Ελληνικων αξιωματικων που δεν ενταχθηκαν στην συμμορια του και θανατηφορα παγιδα για αγνους πατριωτες που νομισαν το ΕΑΜ -ΕΛΑΣ συνεχεια του μεγαλου αγωνα του 1821 και μοναδικη ελπιδα απελευθερωσης της χωρας.Οι ελπιδες εξανεμιστηκαν ομως οταν μεταξυ των Ιταλοναζι και των Ελληνων βασιλοφρονων στρατιωτων προτιμουσαν να σκοτωνουν τους Ελληνες προς μεγαλη εκπληξη των κατοχικων δυναμεων στην αρχη τουλαχιστον γιατι μετα τους μαθανανε.Χαρακτηριστικη ειναι η περιπτωση τυχαιας ενεδρας εαμικων στην Αθηνα σε Ιταλοβουλγαρικα περιπολα και λιγο πριν ριξουν, οι αξιωματικοι του ΕΑΜ εμποδισαν τους οπλιτες λεγοντας τουςοτι οι βουλγαροι ειναι συντροφοι και μαρξιστες.Πιο πανω στην Μακεδονια στην Δραμα συγκεκριμενα ο ηρωας Αντων Τσαους εχοντας πληροφορια για περασμα μεγαλης γερμανικης αμαξοστοιχιας με πλουσιο οπλισμο βρηκε τους τοπικους ΕΑΜιτες και τους ειπε΄΄αδερφια αυριο βραδυ περναει γερμανικο τρενο γεματο οπλισμο ,ελατε να βοηθησετε γιατι δεν εχω πολλα παλλικαρια για τους κανω καλα τους ναζιδες΄΄οι ΕΑΜιτες δεν πηγανε δεν περασε ομως και το τρενο εκεινο το βραδυ .Μετα απο κανα μηνα παλι νεα πληροφορια για νεο τρενο γεματο οπλισμο .Ξαναπαει ο Αντων τσαους στους ΕΑΜιτες για βοηθεια παλι αρνουνται στηνει την ενεδρα του αλλα το τραινο περασε μετα απο 2 ημερες .Την τριτη φορα που ειχε πληροφορια πονηρεμενος αλλα και απογοητευμενος δεν τους ειπε τιποτα εστησε την ενεδρα καιτο τραινο μετον οπλισμο του επεσε στα χεριατων Ελληνων Ηρωων

  1. avatar ΔΣΕ

   Προς admiral 75
   Όταν εσύ και οι πρόγονοι σου, Αντων Τσαους, φορέσατε την γερμανική στολή και σκοτώνατε απλούς ανθρώπους έχεις μούτρα και μιλάς για το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ την ΕΠΟΝ που πολέμησαν τους γερμανούς και τους γερμανοτσολιάδες; O Αντων Τσαους προς βουλγάρους : «..δηλώ ότι δεν έχω καμμίαν διάθεσιν να έλθω εις σύγκρουσιν με τα υμέτερα αποσπάσματα τα ευρισκόμενα εις τα περίχωρα διότι ο σκοπός μας είναι ο ίδιος..» 8-3-1944 παρακαλώ
   [...]

   1. avatar Admiral75

    φιλε ΔΣΕ ,ο Τσαους Αντων η Αντωνης Φωστεριδης ειχε εξοπλιστει απο τον Ελληνικο Στρατο δειγμα εμπιστοσυνης της πολιτειας στον μεγαλο αυτο πατριωτη αντικομμουνιστη και βουλγαροκτονο.Σε παλιοτερες προσεγγισεις του ΚΚΕ σταθηκεβραχος Ελληνισμου και οι προδοτες τον στολισαν καταλληλως.

    1. avatar έχεις δίκιο αλλα…

     Μπράβο στον μικρασιάτη Φωστερίδη. Και Βουλγαροκτόνος και πατριώτης. Αυτό είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους μικρασιάτες. Η θα είναι άγιοι ή αποκρουστικοί.

 9. avatar Αννα Φ

  Μια «επέτειο απελευθέρωσης» της Αθήνας, αποφορτισμένη από την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, ετοιμάζεται να πλασάρει η Περιφέρεια Αττικής, με δράσεις στις οποίες κατέληξε απόψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  Με φανερή την προσπάθεια της ιστορικής παραχάραξης, της εξασφάλισης κλίματος «εθνικής ενότητας» και προκαλώντας τις αντιδράσεις των συμβούλων του ΚΚΕ, η περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε και αποφάσισε να εορταστεί ποικιλοτρόπως η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας, αποκρύπτοντας όμως οτιδήποτε έχει σχέση με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ.
  -Το ΕΑΜ μας έσωσε από την πείνα θα μας σώσει πάλη από την σκλαβιά.
  Μια κίνηση που βεβαίως ήταν αρκετή για να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση και από τους χρυσαυγίτες περιφερειακούς συμβούλους!

 10. avatar ΔΣΕ

  Το ΚΚΕ είχε βγει βαριά χτυπημένο από τη βασιλομεταξική δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936. Είχε στερηθεί τις σημαντικές υπηρεσίες εκατοντάδων στελεχών του, που η κυβέρνηση Μεταξά παρέδωσε στους Γερμανούς, καθώς και του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, που επίσης τον παρέδωσε στην Γκεστάπο και αυτή τον έστειλε στο στρατόπεδο Νταχάου. Παρ' όλα αυτά, όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα (27 Απρίλη 1941), οι κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τους τόπους εξορίας, όπου τους κρατούσε η κυβέρνηση Μεταξά, καθώς και άλλοι που δρούσαν στην παρανομία, έσπευσαν να ανασυγκροτήσουν το ΚΚΕ και να οργανώσουν την Αντίσταση κατά των κατακτητών. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε το ΕΑΜ. Η πείρα της συγκεκριμένης περιόδου στην Ελλάδα δείχνει ότι η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να κτίσει το δικό του μέτωπο για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και να βγει από τον πόλεμο νικητής εκείνος και όχι η αστική τάξη της χώρας του. Να πετύχει διπλή απελευθέρωση από την ξενική ιμπεριαλιστική κατοχή και την εγχώρια αστική πολιτική εξουσία, από το καπιταλιστικό σύστημα που είναι αξεχώριστο με τον πόλεμο.

  1. avatar ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ=ΑΠΛΥΤΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ

   Ρε δολοφονε ντροπή πια κυβέρνηση μεταξα παρέδωσε ,ο μεταξας ειπε όχι για την πατρίδα του στους Ιταλούς παρόλο που ήταν πολιτικά τα ίδια έβαλε πανω απο όλα την πατρίδα Ελλάδα ανθέλληνες ,ο ελληνικός στρατός πολέμησε και κράταγε την χώρα εστο και λίγο την πολεμική μηχανή των ναζί σώμα με σώμα στα οχυρά μεταξα για την Ελλάδα, μέχρι και τα καλύτερα σώματα των ναζί εκαναν παρουσιαστε για την ανδρεία τους να φυλάξουν τα σύνορα παλιό ανθέλληνες που κρυβοσασταν στα βουνά ποτέ δεν πολεμησατε σώμα με σώμα όπως ο πραγματικός ελληνικός στρατός

   1. avatar FABARM

    ποιος απ'ολους του μεταξαδες ισκαριωτη????αυτος που εκλεγε στη κηδεια του κεμαλ?μηπως αυτος που μετονομασε την αποστολου παυλου στη θεσαλλονικηψ σε οδο κεμαλ ατατουρκ?η αυτος που εκνανε μουσειο το σπιτι του λιγο μετα το θανατο του με χρηματα του ελληνικου δημοσιου????

 11. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΑΠΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ,ΕΠΕΡΝΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ Σ.ΕΝΩΣΗ.ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΣΕ Η Σ.ΕΝΩΣΗ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΝ ΦΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΑΝ ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΑΝ ΩΣ ΝΑΖΙ ,ΑΝ ΕΡΧΟΤΑΝ ΩΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ.ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ,ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ-ΔΕΞΙΕΣ ΕΑΜ,ΕΔΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 376 ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

  1. avatar etsi

   Πες τα Χρυσόστομε. Κατέβαιναν από τα βουνά, σκότωναν κανένα Γερμανό και μετά ανέβαιναν στα βουνά και άφηναν τους Γερμανούς να τουφεκίζουν αθώους. Τέτοια αντίσταση eh.

  2. avatar atheoskommoynisths

   Και λίγα λες !
   Τολμούν ακόμα και γιορτάζουν οι δολοφόνοι μπολσεβίκοι την ανύπαρκτη αντίσταση που έκαναν !
   ΜΟΝΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ !!!
   ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑΝ...ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΡΑΓΙΑΔΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ...ΕΛΕΩ ΚΑΙ ''ΔΕΞΙΑΣ'' !

   1. avatar FABARM

    axaxax πες μας και ποσους γερμανους σκοτωσαν σκοτωσαν οι ταγματαοπροδοτες!...!!!!!!χαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχ ανθελληνακο -προδοτακο μυγδονα

    1. avatar ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ=ΑΠΛΥΤΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ

     Φαρμπαρμ τραβά τουφεκα καμια μπεκατσα σε πειράζουν οι αλήθειες ανθελληνα ;;;;που θέλατε να παραδώσετε την χώρα στους Σοβιετικούς όπως και η Μακεδονία δεν ήταν ελληνική που λέγατε, όταν ίσχυε το σύμφωνο μεταξύ ναζί κουμμουνιστων ήσασταν φιλαράκια με τους ναζί ανθελληνα που το παίζετε πατριώτες, δεν έχετε πατρίδα εσείς ποτέ δεν μάτωσατε για την πατρίδα αντίθετος την πολεμαγατε στον όνομα του κουμμουνισμος, άντε βουτήξτε κανά παιδάκι τωρα απο την μάνα του ξέρετε εσείς σαπως έτσι δεν κάνετε και τωρα στα εκπαιδευτήρια γιαυτο πανε κατα διαόλου ψεύτες υποκριτές

     1. avatar FABARM

      τη μακεδονια παν ξυπνε τη παραχωρησε στους βουλγαρους(με την υπογραφη του)ο δοσιλογος πρωθυπουργος της ελλαδας και ιδρυτης των ταγματων ασφαλειας....τραβα να αναψεις κερακι στο μελιγαλα τωρα!

     2. avatar ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ=ΑΠΛΥΤΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ

      Κουμμουνιστακο δεν παραχώρησε τίποτα μας κατάχτησαν οι ναζί ύπουλες ψεύτη ,οι ναζί κάναν κουμάντο που τότε ήταν οι Βούλγαροι συνεργάτες τους ,όπως πάντα τα κουμμουνια τα διαστρεβλώνουν μήπως ξέρεις τα οχυρά για να προστατευτουμε απο τους Βουλγάρους ποιος τα έφτιαξε ,όσο για τον μέλιγαλα τι θες να πεις γνωστό ειναι οτι το μόνο που κάνατε ήταν να δολοφονητε έλληνες μήπως ξέρεις οτι δολοφονησατε και παιδια ανθελληνα που το έχεις και καμάρι καμια αντίσταση δεν κάνατε αντίσταση έκαναν οι Σέρβοι ψεύτες

     3. avatar FABARM

      ΑΚΟΥ φασιστακο..υπαρχει υπογραφη του δοσιλογου πρωθυπουργου που παραδιδει τη μακεδονια στους βουλγαρους(ψαξε βρες τη μαζι με τη δηλωση που καλει το λαο να το δεχτει )...τα αποτελεσματα της αντιστασης ειναι στο νεκροταφειο στο διονυσο...(ταβα μετρά)..και οσο για το μελιγαλα,η διαταγη για την εκκαθαριση του δωθηκε απο την εξοριστη κυβερνηση του κα'ι'ρου...εσυ τελικα με ποιους ησουν με τους εξοριστους ή με τους δοσιλογους???

     4. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

      ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΧΙΛΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΑΓΓΛΟΥΣ.ΚΟΨΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

     5. avatar FABARM

      ιουδα της ελλαδας μυγδονα ..στη κρητη ειναι το δευτερο νεκροταφειο των γερμανων...στο μαλεμε αν εχεις ακουστα!...τελος παντων ιουδα μυγδονα εχεις δικαιο...εγω ειχα διαβασει ενα βιβλιο του Πλευρη που ελεγε οτι στο διονυσο ειναι οι ναζι (συναγωνιστες σου) που πεθαναν στην ελλαδα ,απο βαθια γεραματα....

     6. avatar ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ=ΑΠΛΥΤΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ

      Με τους έλληνες είμαι ανθελληνα !!!!!η εξορίστη κυβέρνηση του καιρού όπως επίσης και ο ελληνικός στρατός που ήταν εκεί και πολεμαγε τους ναζί είχαν πει να συλλάβουν τα τάγματα ασφαλείας όχι να τα δολοφονήσουν μαζι με παιδια και να τους πετάνε σε πήγα δια και να τους κόβουν κεφαλιά εκμεταλλευτήκαμε την κατάσταση, όσο για την κυβέρνηση ψεύτη δεν είπε να δώσουν την Μακεδονία αναγκάστηκα λόγο κατοχής της πατρίδας μοίρασαν τον έλεγχο της χώρας σε μέρη μερικά οι Γερμανοί αλλά οι Ιταλοί και αλλά οι Βούλγαροι ,στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κυβέρνηση ψεύτη σιγά μην κυβερνούσαν κιόλας όπως και σε αλλά κρατοι που ήταν υπό κατοχή αφού δεν υπήρχε κάν στρατός ήταν στην Αίγυπτο εσείς θέλατε να παραδώσετε την χώρα στους Σοβιετικούς

     7. avatar φαμπαρμ

      τσιμπα ..ανθελληνακο
      Φέρομεν εις γνώσιν των κατοίκων της πόλεως Σερρών ότι από σήμερον η εξουσία Σερρών παρεδόθη εις τα Βουλγαρικά στρατεύματα. Υπό την νέαν εξουσίαν και διοίκησιν είμεθα πεπεισμένοι ότι θα συνεχισθή η αυτή νομιμοφροσύνη του πληθυσμού και ότι η συμβίωσίς μας μετά των γειτόνων μας θα είναι αδελφική. Επί τη ευκαιρία ταύτη συνιστώμεν απόλυτον πειθαρχίαν εις τας αποφάσεις της Γερμανίας και της Γερμανικής Διοικήσεως δεδομένου ότι αι τύχαι της Ελλάδος εξαρτώνται εκ της Μεγάλης Γερμανίας».
      Ο Δήμαρχος
      Γ. Γεωργιάδης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει