Μια γειτονιά της παλιάς Αθήνας μαγική. Μια «Αυλή των θαυμάτων» όπως αυτή που αποτύπωσε ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος και ύμνησε θεατρικά ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η γνωστή αυλή με το πηγάδι που δρόσιζε πλούσιους και φτωχούς μαζί, θα αναβιώσει στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ενα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, από τη Βιβλιοθήκη Αδριανού ώς τη Στοά Αττάλου, καταλαμβάνει συμβολικά η μικρή αυτή πλατεία που είναι γεμάτη ανθρώπινες ιστορίες και μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις χαμένες πατρίδες και την προσφυγιά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας,η αναβίωση της αθηναϊκής αυτής γειτονιάς με όλα τα ιστορικά, αρχιτεκτονικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της (επί των οδών Αρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου) συνδέεται και με το παλιό αίτημα να αποκτήσει μόνιμη στέγη ένα κρατικό μουσείο. Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) που λειτουργεί από το 1973 σε μια νοικιασμένη σύγχρονη πολυκατοικία στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, σε ένα χώρο δηλαδή που δεν του επιτρέπει να αναπτύξει τις πολύτιμες συλλογές του (25.000 αντικείμενα), οι οποίες φυλάσσονται σε μεγάλο βαθμό σε ακατάλληλες (νοικιασμένες) αποθήκες.

Επειτα από είκοσι χρόνων προσπάθειες, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που κλείνει φέτος τα 93 του χρόνια (ιδρύθηκε το 1918 από τον ποιητή Γ. Δροσίνη), βρίσκεται για πρώτη φορά πολύ κοντά στην απόκτηση δικής του στέγης. Η μελέτη ανάπλασης 16 κτιρίων της επονομαζόμενης «Αυλής των θαυμάτων», ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν από χρόνια παραχωρηθεί στο ΜΕΛΤ, εντάχθηκε στα χρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ (14 εκατ. ευρώ), η υλοποίηση των οποίων αρχίζει άμεσα.