Γοητευμένοι πλησιάζουν οι τουρίστες στην Αρχαία Αγορά, απογοητευμένοι φεύγουν. Ο τεράστιος χώρος όπου βρισκόταν το σημείο αναφοράς της πόλης της Θεσσαλονίκης στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή είναι μη επισκέψιμος λόγω έλλειψης προσωπικού. Κλειστό επίσης παραμένει το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το οποίο είχε εγκαινιαστεί μόλις πέρσι το καλοκαίρι!

Κι αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά τη φύλαξη του χώρου, η οποία είναι τελείως ανεπαρκής, με αποτέλεσμα πρόσφατα να έχουν γίνει τρεις απόπειρες κλοπής. Στην τρίτη μάλιστα υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην αποθήκη φύλαξης υλικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Στο Ναβαρίνο οι εργάτες εργάζονται με ευλάβεια καθαρίζοντας το Ανάκτορο του Γαλερίου. Στο κουβούκλιο, όπου παλαιότερα κόβονταν τα εισιτήρια, υπάρχει ένα χαρτί που ενημερώνει ότι «Ο χώρος παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης φυλάκων».

Ένας κύριος κάθεται καπνίζοντας στο φυλάκιο και ενημερώνει ευγενέστατα ότι δεν υπάρχει προσωπικό, για να λειτουργήσει ο χώρος, και ότι ο ίδιος ήρθε με μετάταξη από τον ΟΣΕ!

Στις φετινές συμβάσεις αρχαιοφυλάκων δόθηκε βάρος κυρίως στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους νησιωτικών περιοχών. Έτσι για παράδειγμα στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο υπάρχει επαρκές προσωπικό, καθώς και στο Λευκό Πύργο και οι χώροι λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.