«Υπάρχουν δείγματα γραφής που δείχνουν “συγκοινωνούντα δοχεία”» μεταξύ
τρομοκρατών και εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την
αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Μαίρη Μπόση.

Όπως τονίζει, τον ωμό και βίαιο τρόπο δράσης που είδαμε στη μαφιόζικη επίθεση κατά του δημοσιογράφου τον έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι πως το άδειασμα του όπλου που έγινε σε βάρος του  Σωκράτη Γκιόλια το είχαμε ξαναδεί και σε βάρος του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα στα Πατήσια.

Η κ. Μπόση μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για «υπέρμετρη αναβάθμιση του εγκλήματος» καθώς η «νέα βία» δεν έχει ούτε τα ιδεολογικά προσχήματα ούτε την ιδεολογική ομπρέλα παλαιότερων μορφών.     

Αναφορικά με την παρουσία των δολοφόνων χωρίς κουκούλες, η κ. Μπόση χαρακτήρισε «κλασσικό στοιχείο» της τρομοκρατίας το στοιχείο της έκπληξης προσθέτοντας πως η όλη πράξη δείχνει πως δεν φοβούνταν και πως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν έως το τέλος.

Σχετικά με τη συνέργεια τρομοκρατίας και εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου, η κ. Μπόση σημείωσε πως αποτυπώνεται σε διάφορα στοιχεία: τη δράση και την πορεία της βίας, την υπέρμετρη ποσότητα εκρηκτικών και όπλων που δεν έχουν «απαλλοτριωθεί» αλλά φαίνεται πως προέρχονται από το χώρο του εγκλήματος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τρομοκράτες ωραιοποιούν και ηρωοποιούν άτομα που προέρχονται από το χώρο του κοινού ποινικού εγκλήματος. 

Στο ερώτημα γιατί επελέγη ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, η κ. Μπόση ανέφερε πως ήταν ενδεχομένως εύκολος στόχος καθώς ήταν αρκετά γνωστός χωρίς παράλληλα να φυλάσσεται. Τόνισε όμως πως ο λόγος της επιλογής αυτής θα φανεί μέσα από το κείμενο της ανάληψης ευθύνης.