Την υποβολή πρότασης για την ένταξη του έργου «αναπλάσεις – πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου, ενέκρινε κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Η βασική ιδέα του σχεδιασμού των πεζοδρομήσεων αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων που ξεκινά από την κεντρική πλατεία και μέσω των εναλλακτικών κινήσεων οδηγεί στο νέο εμπορικό κέντρο, το ιστορικό κέντρο και την παραλίμνιο. Το δίκτυο αυτό θα δώσει πνοή και ενδιαφέρον στην κίνηση των πεζών, θα τονώσει την κίνηση της αγοράς και θα ενισχύσει την τουριστική ζώνη, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς.Η πρόταση αφορά δύο περιοχές:

-Τη νέα αγορά (Μιχαήλ Αγγέλου, Βλαχλείδη, Ζυγομάλλη, Γρηγορίου Σακκά, Οπλαρχηγού Πουτέτση)
-Το ιστορικό κέντρο και την παλιά αγορά (Λόρδου Βύρωνος, Παπάζογλου, Αραβαντινού, Κωλέττη κλπ).

Η σύνδεση των περιοχών αυτών γίνεται μέσω των οδών Μουλαιμίδη και Μπότσαρη που είναι ήδη πεζόδρομοι.Σύμφωνα με την πρόταση, αναλυτικά θα πεζοδρομηθούν, στον πρώτο τομέα:

-Μιχαήλ Αγγέλου, συνέχεια της Κεντρικής Πλατείας και της Μελανίδη. Γίνεται ανάπλαση του δρόμου σε ήπιας κυκλοφορίας.
-Βλαχλείδη, γίνεται πεζοδρόμηση και μέσω της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζεται προς Μουλαιμίδη και Μπότσαρη.
-Οπλαρχηγού Πουτέτση, πεζόδρομος που συνδέει την Χαριλάου Τρικούπη με την Βλαχλείδη.
-Γρηγορίου Σακκά, συνδέει την οδό Πυρσινέλλα με την Μιχαήλ Αγγέλου.
-Ζυγομάλλη, πεζόδρομος που συνδέει την Χαριλάου Τρικούπη και τη Γρηγορίου Σακκά με τον ήδη υπάρχοντα πεζόδρομο στην οδό Μελανίδη.

Στον δεύτερο τομέα:
-Η οδός Παπαδοπούλου, ως συνέχεια της Μπότσαρη και Μουλαιμίδη, που είναι ήδη πεζόδρομοι.
-Η οδός Παπάζογλου, κάθετη στην Παπαδοπούλου.
-Η οδός Αραβαντινού
-Η οδός Βύρωνος, ως συνέχεια της Παπάζογλου, ήδη πεζόδρομος, ο οποίος χρειάζεται ανακατασκευή και ενοποίηση με τους υπόλοιπους.
-Η οδός Κωλέττη, ως προέκταση της οδού Καπλάνη που είναι ήδη πεζόδρομος και κάθετος στην Παπάζογλου.
-Η οδός Κατσιμήτρου, απόληξη της Κωλέττη και περιμετρική οδός του κεντρικού δημαρχείου. Επίσης τα δύο «μπεζεστένια» στενά δρομάκια, κάθετοι στην οδό Βύρωνος, τα οποία θα ανακατασκευαστούν και θα ενοποιηθούν με το όλο δίκτυο.
-Η οδός Παλαιολόγου, κάθετη στην οδό Κωλέττη που καταλήγει προς την οδό Κρυστάλλη. Ανακατασκευάζεται επίσης το τμήμα του πεζοδρομίου μπροστά από το κεντρικό δημαρχείο και συνδέεται με την οδό Κατσιμήτρου.
-Η οδός Γούναρη, κάθετη στην Λεωφόρο Δωδώνης και στο πεζοδρόμιο της οδού Μουλαιμίδη.
-Το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Δωδώνης, από 28ης Οκτωβρίου μέχρι το κτίριο του Δημαρχείου.

Πηγή: epirusgate.blogspot.com