Σαν σήμερα, η Βαβυλωνιακή αυτοκρατορία κορυφώνει την επεκτατική της ισχύ και σβήνει από τον χάρτη ένα από τα πιο ιερά σύμβολα του αρχαίου κόσμου. Μετά από δίχρονη πολιορκία, ο Ναβουχοδονόσορ Β΄, ο πιο ισχυρός βασιλιάς της Βαβυλώνας, καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και διατάζει την ολοκληρωτική της καταστροφή. Ο Ναός του Σολομώντα παραδίδεται στις φλόγες, τα τείχη ισοπεδώνονται, και ένα ολόκληρο έθνος οδηγείται στην εξορία.
Η πτώση της Ιερουσαλήμ δεν ήταν απλώς ένα ακόμα κεφάλαιο στους διαρκείς πολέμους της Εγγύς Ανατολής. Ήταν ένα τραύμα πολιτισμικό, θρησκευτικό και ιστορικό, που σημάδεψε ανεξίτηλα την εβραϊκή ταυτότητα και συνείδηση. Για τους Ιουδαίους, η καταστροφή της πόλης ήταν θεολογική καταστροφή – μια πράξη κρίσης από τον ίδιο τον Θεό για την αποστασία τους. Για τους ιστορικούς, ήταν το τέλος της Δαβιδικής μοναρχίας και η αρχή της Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας, μιας περιόδου εξορίας, ανασυγκρότησης και εσωτερικού αναστοχασμού που θα επανακαθορίσει τη θρησκεία και την παράδοση του Ισραήλ.
Ο Ναβουχοδονόσορ, στρατηγικός και αδίστακτος, εκμεταλλεύτηκε τη γεωπολιτική απομόνωση του Ιούδα και την αποτυχημένη εξέγερση του βασιλιά Σεδεκία κατά της βαβυλωνιακής επικυριαρχίας. Μεθοδικά, αποδυνάμωσε τα αποθέματα της πόλης, και όταν πια η πείνα, οι αρρώστιες και η απόγνωση κυρίευσαν τους κατοίκους, εισέβαλε με καταστροφική μανία. Ο Ναβουχοδονόσορ διέταξε να τυφλωθεί ο Σεδεκίας, αφού πρώτα αναγκάστηκε να παρακολουθήσει τη θανάτωση των παιδιών του.
Η καταστροφή του Πρώτου Ναού, του μεγαλειώδους οικοδομήματος του βασιλιά Σολομώντα, ήταν περισσότερο από μια αρχιτεκτονική ή στρατηγική απώλεια. Ήταν το τέλος της θείας κατοίκησης στον επίγειο κόσμο, κατά την εβραϊκή πίστη, και το έναυσμα για βαθύ θεολογικό στοχασμό που θα γεννήσει ένα νέο είδος πίστης: την πίστη της Διασποράς, χωρίς ναό αλλά με Νόμο, χωρίς πατρίδα αλλά με Γραφή.
Η εξορία στη Βαβυλώνα δεν θα είναι μόνο τραγωδία. Θα γίνει σχολείο εθνικής αναγέννησης. Μέσα στα σκοτάδια της αιχμαλωσίας, οι Ιουδαίοι καταγράφουν τις παραδόσεις τους, συντάσσουν τα ιερά τους κείμενα και διαμορφώνουν την ταυτότητα ενός λαού που δεν εξαρτάται πια από τα γεωγραφικά του σύνορα αλλά από την πνευματική του κληρονομιά.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
588 π.Χ.: Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ, ύστερα από δίχρονη πολιορκία, καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και προχωρά στην ολοκληρωτική καταστροφή της. Η πτώση της πόλης σηματοδοτεί μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία του Ισραήλ.
64: Ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στη Ρώμη, η οποία καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο απολογισμός είναι τραγικός και η «Αιώνια Πόλη» καίγεται για έξι ημέρες. Ο αυτοκράτορας Νέρων κατηγορεί τους Χριστιανούς, ξεκινώντας σκληρούς διωγμούς εναντίον τους.
1870: Η Α’ Βατικάνεια Σύνοδος υιοθετεί το δόγμα του Παπικού Αλάθητου, σύμφωνα με το οποίο ο Πάπας θεωρείται αλάνθαστος όταν μιλά ex cathedra για ζητήματα πίστης και ηθικής. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
1898: Το ζεύγος Κιουρί ανακοινώνει την ανακάλυψη του πολωνίου, ενός νέου ραδιενεργού στοιχείου, ανοίγοντας τον δρόμο για την έρευνα στη ραδιενέργεια. Η ανακάλυψη γίνεται προς τιμήν της Πολωνίας, πατρίδας της Μαρίας Κιουρί.
1922: Η ελληνική κυβέρνηση, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ανακοινώνει την αυτονομία της Μικράς Ασίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει ερείσματα στην περιοχή. Η απόφαση δεν θα ευοδωθεί.

1925: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο του βιβλίου «Ο Αγών μου» (Mein Kampf), που αποτελεί τη βασική διακήρυξη της ιδεολογίας του ναζισμού. Το έργο θα αποτελέσει το θεωρητικό υπόβαθρο του πιο καταστροφικού καθεστώτος του 20ού αιώνα.
1936: Με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο κατά της δημοκρατικής κυβέρνησης, ξεσπά ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, που θα διαρκέσει έως το 1939 και θα οδηγήσει στην επιβολή δικτατορίας. Ήταν το προοίμιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
1955: Κάνει πρεμιέρα το νεορεαλιστικό δράμα του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη», μια ταινία-σταθμός στον ελληνικό κινηματογράφο. Ξεχωρίζει το πολιτικό υπόβαθρο της εποχής και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
1959: Ο Φιντέλ Κάστρο καθαιρεί τον πρόεδρο της Κούβας Μανουέλ Ουρούτια και αναλαμβάνει ο ίδιος την προεδρία της χώρας. Η Κούβα περνά οριστικά σε σοσιαλιστικό καθεστώς, προκαλώντας τη δυσφορία των ΗΠΑ.
1971: Ο Πελέ αποχαιρετά την εθνική ομάδα της Βραζιλίας με φιλικό ματς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Το ματς στο Ρίο ντε Τζανέιρο λήγει ισόπαλο, και ο μεγαλύτερος ίσως ποδοσφαιριστής της Ιστορίας κατεβαίνει για τελευταία φορά στο χορτάρι με τη φανέλα της «σελεσάο».
1976: Η 14χρονη Νάντια Κομανέτσι γράφει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, καθώς γίνεται η πρώτη αθλήτρια στην ενόργανη γυμναστική που βαθμολογείται με «10» από τους κριτές — ένα επίτευγμα που θεωρούνταν ακατόρθωτο μέχρι τότε. Η ρουμάνα γυμνάστρια συγκεντρώνει συνολικά 7 τέλεια δεκάρια σε διάφορα αγωνίσματα, προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό για τη χάρη, τη δύναμη και την απόλυτη τεχνική της.
1979: Οι μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός περνούν στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της εποχής των μεγάλων επιχειρηματιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
1991: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος επισκέπτεται την Ελλάδα. Από το βήμα της Βουλής διακηρύσσει την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού, προαναγγέλλοντας υποτίθεται μια «βιώσιμη λύση».
1994: Στην Ιταλία, μια 62χρονη γυναίκα γεννά αγοράκι μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, προκαλώντας διεθνή αίσθηση για τα τότε όρια της ιατρικής και της μητρότητας.
2002: Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει ότι οι ελληνικές αρχές εξάρθρωσαν τον εκτελεστικό πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κατονομάζεται ως ηγετικό πρόσωπο, ενώ συλλαμβάνονται οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, καθώς και ο Διονύσης Γεωργιάδης. Πρόκειται για το τέλος εποχής για την οργάνωση που έδρασε για 27 χρόνια.
Γεννήσεις

1918 – Νέλσον Μαντέλα, Νοτιοαφρικανός πολιτικός, εμβληματική μορφή του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου στο χωριό Μβέζο και σπούδασε νομικά. Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), καταδικάστηκε σε ισόβια και πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή ως σύμβολο της αντίστασης στο ρατσιστικό καθεστώς. Το 1990 απελευθερώθηκε και τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, πρωταγωνιστώντας στη συμφιλίωση και στη μετάβαση της χώρας σε πολυφυλετική δημοκρατία. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 και έμεινε στην ιστορία ως «πατέρας του έθνους» και παγκόσμιο σύμβολο δικαιοσύνης και συμφιλίωσης

1966 – Ρένια Λουιζίδου, Ελληνίδα ηθοποιός, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έγινε δημοφιλής μέσα από σειρές όπως «Οι Απαράδεκτοι», «Της Ελλάδος τα παιδιά», «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», «Το καφέ της Χαράς» και «Το σόι σου». Έχει πρωταγωνιστήσει σε επιτυχημένες ταινίες όπως «Safe Sex», «Πολίτικη κουζίνα» και «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο». Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Θάνο Κωνσταντάκη από το 1997 και έχουν έναν γιο, τον Βίκτωρα

1967 – Βιν Ντίζελ (πραγματικό όνομα: Mark Sinclair Vincent), Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1967 στην Καλιφόρνια και ξεχώρισε ως μία από τις ισχυρότερες παρουσίες ταινιών δράσης του Χόλιγουντ. Κατέκτησε τη φήμη του με ταινίες όπως «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», «Pitch Black», αλλά κυρίως με τον ρόλο του Ντομ Τορέτο στη σειρά «Fast & Furious», που τον καθιέρωσε παγκοσμίως. Έχει ιδρύσει τις εταιρείες παραγωγής One Race Films, Tigon Studios και Racetrack Records, ενώ έχει δανείσει τη φωνή του στον χαρακτήρα Groot στις ταινίες του Marvel Cinematic Universe

1977 – Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και παρουσιάστρια. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1977 στην Αθήνα. Ξεχώρισε για τους δυναμικούς ρόλους της σε τηλεοπτικές σειρές, παραστάσεις και κινηματογράφο, ενώ έχει πλούσια καριέρα και στο τραγούδι, τόσο ως frontwoman συγκροτημάτων όσο και σε μουσικές εκπομπές. Έγινε αγαπητή στο κοινό για την έντονη παρουσία της και τον ευθύβολο χαρακτήρα της. Δραστηριοποιείται επίσης ως ραδιοφωνική παραγωγός και παραμένει ενεργή τόσο στη σκηνή όσο και στις τέχνες και τα media

1992 – Θανάσης Αντετοκούνμπο, Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής, γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1992 στα Σεπόλια της Αθήνας, με καταγωγή από τη Νιγηρία. Είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια της οικογένειας Αντετοκούνμπο και παίζει ως σμολ φόργουορντ στους Μιλγουόκι Μπακς του NBA, με τους οποίους κατέκτησε πρωτάθλημα το 2021. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Φιλαθλητικό και ξεχωρίζει για το πάθος, την ενέργεια και την εξαιρετική του άμυνα
Θάνατοι

1998 – Φλέρυ Νταντωνάκη, Ελληνίδα τραγουδίστρια με μοναδική καλλιτεχνική πορεία. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελευθερία Παπαδαντωνάκη και γεννήθηκε το 1937, στην Αθήνα ή στο Ρέθυμνο. Από μικρή συνδέθηκε με τις τέχνες και ξεκίνησε την καριέρα της αρχικά στην υποκριτική και έπειτα στο τραγούδι, με σπουδές στις ΗΠΑ και εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη. Η συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι υπήρξε καταλυτική, με κορυφαία στιγμή την ερμηνεία της στον εμβληματικό δίσκο «Ο Μεγάλος Ερωτικός», όπου η κρυστάλλινη και αισθαντική φωνή της έγινε σημείο αναφοράς για την ελληνική μουσική. Το 1965 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο στις ΗΠΑ, ενώ καθ’ όλη τη διαδρομή της ξεχώρισε για τις ερμηνείες της σε ελληνικό, παγκόσμιο και έντεχνο ρεπερτόριο. Αποτραβήχτηκε σταδιακά από το προσκήνιο τη δεκαετία του ’80, αφήνοντας πίσω της έναν μύθο που εμπνέει μέχρι σήμερα
Εορτολόγιο
Αιμιλιανός, Αιμιλιανή
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα