Τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κινητικότητα εργαζομένων και τον κρίσιμο ρόλο της ορθής προετοιμασίας και οργάνωσης της διαδικασίας της μετάκλησης για τις επιχειρήσεις ανέδειξε η εκδήλωση «Κινητικότητα Εργατικού Δυναμικού και το Μοντέλο “Μετάκληση“: από την Ινδία στην Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου, στο Μουσείο Μπενάκη. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα και τη Δικηγορική Εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες», με τη στήριξη της Dynamic Staffing Services, η οποία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα της στελέχωσης και εργασιακής κινητικότητας διεθνώς.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ινδίας στην Αθήνα, Α.Ε. κ. Rudrendra Tandon, υπογραμμίζοντας ότι οι διαδοχικές επισκέψεις των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ινδίας τα τελευταία δύο χρόνια σηματοδότησαν μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας. Όπως επεσήμανε, η πολιτική βούληση σε ανώτατο επίπεδο έχει ήδη δρομολογήσει πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στην ελληνική βιομηχανία να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα από τα πιο δυναμικά και υψηλής εξειδίκευσης εργατικά δυναμικά του πλανήτη.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας διακυβερνητικής συμφωνίας, η Πρεσβεία της Ινδίας αναλαμβάνει δράση, φέρνοντας πιο κοντά τον ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών. Όπως ανέφερε ο Πρέσβης, ένας σύγχρονος, ευέλικτος μηχανισμός μέσω πιστοποιημένων ινδικών εταιρειών στελέχωσης μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, προσφέροντας στην ελληνική αγορά εργασίας εξειδικευμένα στελέχη και προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις, μέσα από ένα απόλυτα θεσμικό και διαφανές πλαίσιο. Από την πλευρά του, ο κ. Varun Khosla, CEO της Dynamic Staffing Services, ανέδειξε τη σημασία της ταχύτητας και του προγραμματισμού, ως κρίσιμων παραγόντων για την επιτυχία των επιχειρήσεων στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά.
Όπως σημείωσε, οι διαδικασίες, όπως ισχύουν σήμερα, δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσελκύουν εγκαίρως το κατάλληλο ταλέντο, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική τους και διευρύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Οι βελτιώσεις θα συμβάλλουν μόνο θετικά. Υπογράμμισε ότι, εάν οι εργοδότες κινηθούν σήμερα, μέσα σε 120 ημέρες θα έχουν καλύψει τα κενά δεξιοτήτων τους, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση και άφιξη των υποψηφίων. Τόνισε ότι «η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού θα οδηγήσει σε εντυπωσιακή ανάπτυξη όσους την υιοθετήσουν».
Με ξεκάθαρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του υφιστάμενου πλαισίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για διεθνή ταλέντα και επιχειρηματική ανάπτυξη. Ανοίγοντας τη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη νόμιμη μετακίνηση και απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Δίνοντας το έναυσμα για τη συζήτηση, η κ. Όλγα Ευτυχίδου, Head of Legal, Sioufas & Associates Law Firm, σημείωσε πως η μετάκληση δεν αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο, αλλά μία στρατηγική επένδυση για τις εταιρείες, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της ορθής νομικής καθοδήγησης και της επιλογής της κατάλληλης εταιρείας μετακίνησης εργαζομένων στην χώρα προέλευσης.
Η κ. Μαρικαίτη Παπαδοπούλου, Senior Associate της Sioufas & Associates Law Firm, υπογράμμισε πως η μετάκληση αποτελεί ένα αποτελεσματικό και νόμιμο εργαλείο κάλυψης των αναγκών της αγοράς εργασίας, με πλαίσιο και προοπτική, το οποίο όμως απαιτεί σωστή οργάνωση και προσεκτική προετοιμασία. Στη συνέχεια, παρουσίασε τα βήματα και τις απαιτήσεις της διαδικασίας για τις διαφορετικές κατηγορίες απασχόλησης (εξαρτημένη, εποχιακή, υψηλής ειδίκευσης) που πλέον γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, βελτιώνοντας την ασφάλεια, την ταχύτητα και τη διαφάνεια. Παρουσίασε, επίσης, τα στάδια έγκρισης της απασχόλησης, έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa D) και αδειών διαμονής, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα σωστής νομικής καθοδήγησης σε κάθε βήμα, καθώς, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η νομική καθοδήγηση διασφαλίζει την ταχύτητα, ακρίβεια και συμμόρφωση με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Επιπλέον, όπως είπε, η επιλογή και συνεργασία με έμπειρους νομικούς συμβούλους στην Ελλάδα, καθώς και με πιστοποιημένες εταιρείες στελέχωσης προσωπικού στην Ινδία, είναι κρίσιμη για την ομαλή και επιτυχή υλοποίηση της διαδικασίας.
«Η στρατηγική προετοιμασία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτού του μοντέλου», υπογράμμισε. Ο κ. Αλέξανδρος Φούρλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Goldair Handling, περιέγραψε τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας του να αξιοποιήσει το μοντέλο μετάκλησης εργαζομένων από την Ινδία και τις Φιλιππίνες, ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση προσωπικού μετά την πανδημία. «Η επιλογή της Ινδίας ως μια από τις βασικές χώρες μετάκλησης εργατικού δυναμικού αποτελεί για εμάς στρατηγική απόφαση. Η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήσαμε από το 2021 σε Ινδικά αεροδρόμια (ήδη 3 σήμερα και σε προετοιμασία ενός τέταρτου), μας έχει δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τους Ινδούς εργαζόμενους και να νιώσουμε πιο άνετα στη συνεργασία μαζί τους. Το προερχόμενο από την Ινδία εργατικό δυναμικό είναι ποιοτικό, πρόθυμο και διαθέτει αξιόλογα προσόντα, κάτι που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με βάση την εμπειρία μας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας», σημείωσε, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τις διαδικασίες και βήματα που ακολουθεί η εταιρεία κατά τη διαδικασία προσλήψεων εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Εξέφρασε δε, την πεποίθηση πως το εργαλείο της μετάκλησης θα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο και τα επόμενα χρόνια, ενώ τόνισε πώς «ως εταιρεία, έχουμε κατανοήσει σε βάθος το μοντέλο των μετακλήσεων και συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο και συναρμόδιους φορείς για την εισαγωγή βελτιώσεων στη διαδικασία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που προέρχεται από μετακλήσεις, με στόχο την ομαλή ενσωμάτωσή του στην εταιρική κουλτούρα και στην ομάδα μας». Ειδική αναφορά έκανε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που επιλέγουν αυτό το εργαλείο και αφορούν σε καθυστερήσεις στις διαδικασίες και δυσκολίες στη στέγαση των εργαζομένων και τις απαιτούμενες αλλαγές στην εσωτερική οργάνωση της εταιρείας υπογραμμίζοντας, εντούτοις τη θετική αποδοχή και ενσωμάτωση των εργαζομένων στην ελληνική κουλτούρα εργασίας.
Ο κ. Ιωάννης Βέλλιος, Group People & Culture Director της Zeus International Hotels & Resorts, υπογράμμισε τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας που φέρνουν οι μετακλητοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη Dynamic Staffing Services στην κάλυψη των αναγκών του ομίλου. Όπως είπε, «έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχοντας χειριστεί πολλές περιπτώσεις μετακλήσεων ξένου προσωπικού, μπορώ να υπογραμμίσω πόσο σημαντική είναι η πολιτισμική πολυμορφία και οι νέες ιδέες που αυτή φέρνει. Ως εκπρόσωπος του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου, μπορώ να πω ότι η ανάγκη για εργατικό δυναμικό μέσω μετακλήσεων είναι ιδιαίτερα επιτακτική. Με χαρά αναφέρουμε ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει μια άριστη συνεργασία με τη Dynamic Staffing Services, η οποία έχει καλύψει σημαντικές ανάγκες, όπως η έκδοση αδειών και η διαχείριση εταιρικών διαδικασιών, προωθώντας παράλληλα τις αξίες της διαφάνειας και της οργάνωσης. Ευελπιστούμε η διαδικασία να συνεχίσει να εξελίσσεται θετικά, ώστε να ολοκληρωθούν τα στάδια και οι εγκρίσεις, και να υποδεχτούμε με επιτυχία νέους εργαζόμενους». Οι εργασίες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν με ανοιχτή συζήτηση και διάλογο για τις προοπτικές εξέλιξης του θεσμικού πλαισίου στη βάση των σημερινών αναγκών.