Η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση ενός ακόμη «εργαλείου» για τη δημιουργία κατοικιών με προσιτό ενοίκιο για τους δικαιούχους έχει ξεκινήσει. Εντός του έτους αναμένονται οι πρώτοι διαγωνισμοί για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών από ιδιώτες σε οικόπεδα του δημοσίου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στην κορυφή της σχετικής λίστα είναι δύο ακίνητα της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου. Από τα προς αξιοποίηση ακίνητα το 1/3 βρίσκεται στην Αττική.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ανακατασκευής κτιρίων που βρίσκονται σε αδράνεια, με στόχο να δημιουργηθούν διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο για νέους και νέα ζευγάρια. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν και θα συνεχιστούν μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης εκτάσεων εκτός σχεδίου, όπως και αδιάθετων κατοικιών, διαμερισμάτων και γραφείων. Έχουν εντοπιστεί 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στην Λάρισα, 28 στην Ξάνθη και 74 στον Βόλο.

Το πρόγραμμα εστιάζει στην εύρεση προσιτής κατοικίας για νέους 18 έως 39 ετών, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία εντοπίζονται οι πιο έντονες επιπτώσεις της «ακριβής στέγης», με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μένουν με τους γονείς τους και να αδυνατούν να κάνουν τα δικά τους βήματα στη ζωή.