Τους 74 πυροσβέστες, ιπτάμενους χειριστές και μηχανικούς που συμμετείχαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ, τίμησε σήμερα σε ειδική τελετή ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Άριε Μεκέλ και του Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ Κυριάκου Λουκάκη.

Ο κ. Παμπούκης παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Βασ. Κλόκοζα, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής αντιστράτηγο Στ. Στεφανίδη και τον αρχηγό της ΕΜΑΚ, αρχιπύραρχο Βασ. Παπαγεωργίου, στους 38 άνδρες της 383 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας και σε 36 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην αποστολή.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι τα μέλη της αποστολής επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό και φρόνημα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αποτελούν παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα όταν θέλει και είναι οργανωμένη. Επεσήμανε ακόμη ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην εμπέδωση πολύ καλών σχέσεων με το Ισραήλ. Υπάρχουν -είπε- και θετικά παραδείγματα για μίμηση.

«Βοηθήσαμε μια φίλη χώρα όταν είχε ανάγκη, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κράτησαν ψηλά την Ελλάδα», ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΑ τόνισε ότι η Πολεμική Αεροπορία τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε περίοδο έντασης ή κρίσης, αν χρειαστεί, είναι πάντα έτοιμη να κάνει το καθήκον της.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην αποστολή με 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη της 338 Μοίρας, 16 ιπτάμενους και 22 τεχνικούς που πραγματοποίησαν 90 ώρες πτήσεις και 127 εξόδους.