Υλικά

  • 8 γρ. ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό (43 έως 46 βαθμούς)
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό (43 έως 46 βαθμούς)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο, μαλακωμένο
  • 2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 3/4 κ. γλ. τριμμένο μαχλέπι
  • 1/8 κ. γλ. αλεσμένη μαστίχα
  • 5-1/2 έως 6 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 σκληρά βρασμένα μεγάλα αυγά, βαμμένα κόκκινα
  • Για τη γαρνιτούρα: 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο, 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα σε φέτες

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Προσθέστε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα αν θέλετε και 3 φλιτζάνια αλεύρι. Ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι για να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  2. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, 6-8 λεπτά. Τοποθετήστε σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρνώντας μια φορά για να λαδωθεί η κορυφή. Σκεπάστε και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
  3. Βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώστε ελάχιστα και χωρίστε τη σε έξι μερίδες. Σχηματίστε την καθεμία μερίδα σε τρεις λωρίδες, τοποθετήστε σε ένα λαδωμένο ταψί και πλέξτε τες. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη.
  4. Βάλτε τρία σφιχτά βρασμένα κόκκινα αυγά σε κάθε πλεξούδα, σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 45 λεπτά.
  5. Αλείψτε με το αυγό, πασπαλίστε με αμύγδαλα και ψήστε στους 180 βαθμούς για 25- 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.