Από αμνημονεύτων χρόνων, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το αλάτι ως συντηρητικό. Στην πραγματικότητα, η συντήρηση τροφίμων με αλάτι χρονολογείται πιο παλιά από τις γραπτές αναφορές. Οι πρόγονοί μας αλάτιζαν το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά, ακόμη και τα φρούτα για να τα εμποδίσουν να σαπίσουν γρήγορα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μάλλον δεν έχετε σταματήσει ποτέ να αναρωτιέστε: Λήγει το αλάτι;

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά για να την καταλάβετε, θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά γεγονότα σχετικά με το αλάτι. Λειτουργεί για τη συντήρηση των τροφίμων, καθώς αφαιρεί το νερό από τα τρόφιμα και τα ξηραίνει αποτελεσματικά. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια πολύ έξυπνη χρήση του αλατιού: Βλέπετε, όλα τα έμβια όντα -συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων- χρειάζονται νερό. Προσθέτοντας αλάτι στα τρόφιμα, στερούμε από τα βακτήρια το νερό που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, εμποδίζοντάς τα να αναπτυχθούν και να μας αρρωστήσουν.

Το αλάτι στο βούτυρο, για παράδειγμα, αφαιρεί το νερό από το βούτυρο και αφήνει μόνο το λίπος, γι’ αυτό και το αλατισμένο βούτυρο έχει μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης από το ανάλατο. Φυσικά, αν κάνει τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο, το αλάτι λήγει;

Λήγει το αλάτι;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι το αλάτι δεν λήγει. Θυμηθείτε, τα μικρόβια που οδηγούν σε αλλοίωση και τροφική δηλητηρίαση χρειάζονται όλα νερό για να αναπτυχθούν. Αλλά το καθαρό αλάτι δεν περιέχει νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χαλάει ποτέ.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που το αλάτι δεν λήγει: είναι τοξικό για τα περισσότερα μικρόβια. Σύμφωνα με μια έκθεση των Ινστιτούτων Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών, και όσα αναφέρει το Reader’s Digest, «η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει οσμωτικό σοκ στα μικροβιακά κύτταρα, με αποτέλεσμα την απώλεια νερού από το κύτταρο και συνεπώς την πρόκληση κυτταρικού θανάτου ή καθυστερημένης ανάπτυξης».

Πράγματι, το αλάτι συχνά φέρει μια ημερομηνία λήξης στην ετικέτα του, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή απαιτείται από το νόμο ή επειδή οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το αλάτι διατηρείται επ’ αόριστον, αρκεί να το διατηρείτε σε δροσερές και ξηρές συνθήκες στο ντουλάπι σας.

Τι διάρκεια ζωής έχει το αλάτι

διάφορα είδη αλατιού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, λοιπόν, το αλάτι διαρκεί απεριόριστα. Δηλαδή, το καθαρό αλάτι θα διαρκέσει για πάντα.

Αλλά πολλές από τις παραλλαγές αλατιού περιέχουν ενώσεις και συστατικά πέρα από το χλωριούχο νάτριο του καθαρού αλατιού. Το αλάτι Ιμαλαΐων, για παράδειγμα, παίρνει το ροζ χρώμα του από ορυκτές προσμίξεις. Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει ίχνη φυκιών. Το ιωδιούχο αλάτι περιέχει ιώδιο. Και το επιτραπέζιο αλάτι, το αλάτι Kosher και άλλα είδη περιέχουν αντιπηκτικά που μπορεί να αποικοδομηθούν με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε συσσωμάτωση.

Αυτές οι προστιθέμενες ενώσεις δεν παραμένουν φρέσκες για πάντα, οπότε ούτε το αλάτι θα παραμείνει φρέσκο. Αλλά δεν θα χαλάσει ούτε θα προκαλέσει τροφικές ασθένειες. Καταναλώστε το μετά την ημερομηνία λήξης και μπορεί να μην είναι κορυφαίας ποιότητας, αλλά δεν θα σας βλάψει.