Υλικά

  • 900 γρ. σολομό (με ή χωρίς πέτσα)
  • 4 κ. σ. βούτυρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ. γλ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο και επιπλέον για το γαρνίρισμα (το γαρνίρισμα είναι προαιρετικό)
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

  1. Αφαιρέστε το σολομό από το ψυγείο και αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.  
  2. Αλείψτε τον πάτο ενός ταψιού με λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι για να μην κολλήσει το ψάρι.
  3. Τοποθετήστε τον σολομό στο ταψί (με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω, αν το ψάρι σας έχει πέτσα) και αλατοπιπερώστε και από τις δύο πλευρές με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
  4. Σε ένα μικρό μπολ, λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και τον φρέσκο άνηθο. Αφήστε το αρωματισμένο βούτυρο να κρυώσει για περίπου ένα λεπτό.
  5. Περιχύστε τον σολομό με το βούτυρο λεμονιού και μυρωδικών και τοποθετήστε τις φέτες λεμονιού πάνω από το ψάρι.
  6. Ψήστε χωρίς κάλυμμα για 12 έως 15 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος του ψαριού) ή μέχρι ο σολομός να ψηθεί μέχρι μέσα και να ξεφλουδίζει εύκολα.
  7. Αφαιρέστε από το φούρνο και σερβίρετε γαρνιρισμένο με επιπλέον άνηθο (προαιρετικά).