Υλικά

  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες
  • 6 φρέσκες ντομάτες για σάλτσα
  • λίγο χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 2 πιπεριές πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια
  • 4-5 φυλλαράκια δάφνη
  • 6 κόκκους μπαχάρι ολόκληρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό από την προηγούμενη νύχτα να φουσκώσουν.
  2. Την ημέρα που θα τα μαγειρέψουμε, πρώτα τα στραγγίζουμε.
  3. Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα φασόλια και μετά από 5 λεπτά τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
  4. Σε καθαρό νερό τα βράζουμε περίπου 1 ώρα. Σε ταψί μεσαίου μεγέθους, βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο να τον καλύψει.
  5. Κόβουμε τα καθαρισμένα και πλυμένα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, καλύπτουμε όλο τον πάτο του ταψιού.
  6. Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Κόβουμε ροδέλες τις πιπεριές. Βάζουμε μερικές ακριβώς πάνω από τα κρεμμύδια.
  7. Ρίχνουμε με σουρωτή κουτάλα τα βρασμένα φασόλια και ανάμεσά τους φροντίζουμε να βάλουμε τα μπαχάρια και τα φυλλαράκια της δάφνης.
  8. Από πάνω τους στρώνουμε τις ροδέλες πιπεριάς που μας έχουν περισσέψει από πριν.
  9. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό τους, με τον έτοιμο χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
  10. Με την σάλτσα αυτή περιχύνουμε παντού το ταψί. Προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό. Να σκεπάζει καλά τα υλικά.
  11. Τον μαϊντανό, που θα τον έχουμε πλυμένο και ψιλοκομμένο, θα τον προσθέσουμε αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.
  12. Ψήνουμε στους 180°. Σε όλη την διάρκεια του ψησίματος δεν ανακατεύουμε. Αν πρέπει να το κάνουμε, φροντίζουμε να μην έρθουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια, επειδή θα καούν και θα πικρίσουν.
  13. Παρακολουθούμε όμως να μην μας στεγνώσει το φαγητό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νερό.