Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος και 500γρ. κιμάς χοιρινός)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες ή ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού δυόσμος φρέσκος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ταψί, καθαρίζουμε τις πατάτες σε κύβους ή κυδωνάτες και προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και νερό ή ζωμό ίσα ίσα να τις σκεπάζει.
  2. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το χυμό λεμόνι και τη ρίγανη.
  3. Ζυμώνουμε καλά για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
  4. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °C. Ψήνουμε τις πατάτες στους 180 °C για περίπου μιάμιση ώρα.
  6. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα μπιφτέκια μας. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
  7. Έπειτα, προσθέτουμε τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες.
  8. Όταν τα μπιφτέκια μας πάρουν χρώμα, μετά από περίπου 30 λεπτά, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τη ρίγανη.
  9. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τις πατατούλες ζεστά.