Νέα πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη: Χωρίς δικαιολογητικά και πρόστιμα οι δηλώσεις – Πώς θα λειτουργεί

ΠΟΜΙΔΑ: «Θα διορθωθούν ή θα δηλωθούν αρχικά το εμβαδόν των ηλεκτροδοτούμενων ή μη ακινήτων στην ηλεκτρονική εφαρμογή»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:46
17/02/2020
Νέα πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη: Χωρίς δικαιολογητικά και πρόστιμα οι δηλώσεις - Πώς θα λειτουργεί
4
loading

«Χωρίς δικαιολογητικά, ουρές, αναδρομικά και πρόστιμα οι δηλώσεις για τα δημοτικά τέλη, θα διορθωθούν ή θα δηλωθούν αρχικά το εμβαδό των ηλεκτροδοτούμενων ή μη ακινήτων στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ανακοινωθεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)», αναφέρει σήμερα η ΠΟΜΙΔΑ, σε ανάρτηση της στην ιστοσελιδα της.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISNET να εισέρχεται σε μια νέα μόνιμη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του, που είναι καταχωρημένα στο Ε9, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει την 30.6.2020.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TaxisNet του υπουργείου Οικονομικών. Καλό είναι- αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ- η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας, όμως οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISNET:

 1. Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και
 2. Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία πρότεινε τη νομοθέτηση της παραπάνω ρύθμισης, θεωρεί ότι κερδισμένοι θα είναι όλοι από την όσο γίνεται πιό γενικευμένη εφαρμογή της: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν τα ακριβή τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους, όλοι οι Δήμοι της χώρας, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι πιό πολλά από τα δηλωμένα, αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση τελών που θα ακολουθήσει.

Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι θεωρεί απαράβατη προυπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού την αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar criskalts, εναρμονισμένος με τη νέα εποχή

  σιγουρα θα υπαρξουν κοροιδαρες που θα τσιμπησουν ......και μετα θα τα σκασουν χοντρα στους κοπριτες των δημων.....

 2. avatar PanosGianaros

  ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ.
  Κοιτάξτε το λογαριασμό σας της ΔΕΗ.
  Το σπίτι σας είναι π.χ στον ΠΡΩΤΟ όροφο και στο συμβόλαιο αγοράς και στο τοπογραφικό σου είναι πραγματικό εμβαδόν 100 τ.μ , , αλλά ο ΔΗΜΟΣ σου χρεώνει Δημοτικά Τέλη για 110 τ.μ .. . . !
  Αυτό , , , λένε οι υπηρεσίες του Δήμου είναι γιατί υπολογίζουν 10 τ.μ Δημοτικά Τέλη για τις . . . σκάλες.
  Λες και μας φωτίζουν τις σκάλες ή λες και μας παίρνουν τα σκουπίδια απο την . . . πόρτα. . !
  Δηλαδή αν έχεις ενα διαμέρισμα 40 τ.μ στον ΠΕΜΠΤΟ όροφο θα πληρώνεις Δημοτικά Τέλη για 90 τ.μ. . . !
  Για τα υπόγεια όμως . . . . τι γίνεται ;
  Γεραπετρίτη , , , γερά , μη σου πάρει τον αέρα η πεθερά σου. . . !

 3. avatar Τόνο Μάσας.

  Βρε δε πατε να .............πνιγείτε. όλοι σας.
  Χαράτσια φόροι και λογαριασμοί πλατφόρμες δόσεις και χρεώσεις. ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ!!!
  Εσεις μπουκώνετε τους δήμους και το δημόσιο με ξυστες και πελάτες ψηφοφόρους σας και μεις πληρώνουμε τον λογαριασμό. Να τους πληρώνετε απο την τσέπη σας αμα τους θέλετε ή να τους πάρετε στα σπίτια σας.

 4. avatar ααααααα

  αθανατη ελλαδα παλι εμεις που πληρωαμε ειμαστε τα κοροιδα....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει