Κατά 200 μονάδες βάσης στο 17%, για δεύτερη συνεχή φορά αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική ύστερα από τους νέους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 17% αφού τον Νοέμβριο είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 475 μονάδες βάσης στο 15%.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής εξήγησε σε ανακοίνωση ότι η νέα αυτή αύξηση εντάσσεται στις προσπάθειες που έχουν στόχο να ανακόψουν τον αλματώδη πληθωρισμό που στο τέλος του 2020 αναμένεται να ξεπεράσει το 14%.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε άλμα σε υψηλό πέντε εβδομάδων μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε νωρίτερα έως 1% στις 7,5420 λίρες ανά δολάριο.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή αύξηση των επιτοκίων ύστερα από τη διπλή αντικατάσταση στις αρχές Νοεμβρίου δύο κορυφαίων αξιωματούχων, του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου, από τον Λουτφί Ελβάν, καθώς και τους διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουζάλ από τον Νατσί Αγκμπάλ, όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αγορές ανέμεναν εδώ και μήνες σημαντική αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, ωστόσο αντ’ αυτού η τράπεζα προχωρούσε σε μειώσεις, υπό την πίεση του Ερντόγαν.

Η αύξηση που αποφασίστηκε σήμερα «θα διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η επιστροφή της ορθόδοξης (νομισματικής) πολιτικής είναι εδώ για να μείνει», ανέφερε η Capital Economics σε έκθεση της.