Το να κρατηθούν ανοικτές οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας κατά την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα ο Στίβεν Μέιγιουρ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής για τις αγορές.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά ετών, με αντίστοιχες πτώσεις στη Wall Street, αυξάνοντας την προοπτική οι αρχές να αναστείλουν τις συναλλαγές προκειμένου να δώσουν κάποια ανάσα από την ακραία μεταβλητότητα.

«Οι ανοικτές αγορές επιτρέπουν να συνεχιστεί η διαδικασία προσαρμογής των τιμών σε νέες πληροφορίες και παρέχουν ρευστότητα προς όφελος των επενδυτών, επιτρέποντάς τους να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο Μέιγιουρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority-ESMA).

Ομάδα φορέων και οργανισμών του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ζήτησαν σε επιστολή τους την Παρασκευή από κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ των οποίων και την ESMA, να κρατήσουν ανοικτές τις αγορές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πιστεύουμε ότι μια κοινή δήλωση από εσάς που θα σηματοδοτεί ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά και να τονιστεί ότι οι αγορές είναι πιο πολύ απαραίτητες σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας» έγραψαν στην επιστολή τους. «Επιπλέον, είναι επιτακτικό το απαραίτητο προσωπικό από τις εταιρίες-μέλη μας να έχουν πρόσβαση στην αγορά, σε σημεία λειτουργιών εκκαθάρισης ή διακανονισμού».