Κατά μία μονάδα υποβάθμισε ο οίκος Standard & Poor’s την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας λέγοντας ότι η οικονομική υποστήριξη για το αξιόχρεο της χώρας συνεχίζει να αποδυναμώνεται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.

Ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιαπωνίας κατά μία μονάδα από το ΑΑ- στο Α+, το οποίο είναι τέσσερις μονάδες χαμηλότερα από την ανώτατη αξιολόγηση του ΑΑΑ. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τις προοπτικές από αρνητικές σε σταθερές.

Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση της Ιαπωνίας από την S&P από τον Ιανουάριο του 2011. Πέρυσι τον Δεκέμβριο η Moody’s Investors Service υποβάθμισε την Ιαπωνία στο Α1, ενώ τον Απρίλιο η Fitch Ratings αναθεώρησε επί τα χείρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, υποβαθμίζοντάς την κατά μία μονάδα στο Α.

«Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης στην Ιαπωνία αρκετά ισχυρής για να αποκαταστήσει την οικονομική στήριξη του αξιόχρεου σε αναλογία με την προηγούμενη εκτίμησή μας, έχει μειωθεί. Παρά τις αρχικές υποσχέσεις, πιστεύουμε ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης – γνωστή ως Abenomics – δεν θα είναι σε θέση να αντιστρέψει αυτή την επιδείνωση στα επόμενα 2-3 χρόνια», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωση.