Η Ρωσία ενδιαφέρεται «το ευρώ να συμπεριφέρεται ομαλά ως νόμισμα», καθόσον μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας φυλάσσονται σε ευρώ, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κρατικής τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν.

«Οι κίνδυνοι, που σχετίζονται με την περίπλοκη εξέλιξη της κατάστασης στην ευρωζώνη, αντιμετωπίζονται πρωτίστως από την ίδια την ευρωζώνη και εκείνους, που συνδέονται άμεσα με αυτή, αλλά την ίδια στιγμή και η Ρωσία πρέπει φυσικά να λαμβάνει υπ’ όψη της όλα αυτά. Εννοώ μεταξύ άλλων και το ότι ένα μέρος των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων φυλάσσονται σε ευρώ. Και συνολικά ενδιαφερόμαστε το ευρώ να συμπεριφέρεται ομαλά ως νόμισμα», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε απλώς εξωτερικοί παρατηρητές αυτών των διαδικασιών, διότι δεν λαμβάνουμε αποφάσεις για την τύχη της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και φυσικά δεν έχουμε σχέση με τον σχηματισμό και την εξόφληση των χρεών. Πρέπει όμως να τα υπολογίζουμε όλα αυτά, τόσο στη συνηθισμένη τραπεζική πρακτική, όσο και κατά τη λήψη κρατικών αποφάσεων», επεσήμανε ο Ρώσος πρωθυπουργός και δήλωσε ότι η κατάσταση στο ρωσικό τραπεζικό τομέα «ισορροπεί».