Σε αγώνα δρόμου για την έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τις διαδικασίες και τους δικαιούχους του φετινού διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος τους υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου είναι η απόφαση να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τα νοικοκυριά να ανοίξει στις 21-22 Δεκεμβρίου.

Μετά τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης λόγω της πολυπλοκότητας του νέου συστήματος αλλά  και στη λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται να πάει πιο πίσω την πληρωμή του επιδόματος στους δικαιούχους το οποίο ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάσει  και τα 700 ευρώ. Όπως όλα δείχνουν τα περισσότερα νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης μέσα στο Γενάρη και όχι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όπως αρχικά είναι ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η διεύρυνση του καταλόγου των επιδοτούμενων καυσίμων πέραν του πετρελαίου έχει δυσκολέψει τις φετινές διαδικασίες. Σε αντιδιαστολή με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες χρονιές, την τρέχουσα χειμερινή σεζόν το δημόσιο θα επιδοτήσει εκτός από την αγορά πετρελαίου και τη χρήση φυσικού αερίου, υγραερίου, πέλετ ή καυσόξυλων αλλά το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι «με βάση ποια παραστατικά».

Για τα καυσόξυλα και το πέλετ σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.500 κατοίκων σε ορεινές περιοχές έχει ξεκαθαρίσει πως θα απαιτείται η υποβολή αποδείξεων αγοράς εξοφλημένων με πλαστικό χρήμα. Για το φυσικό αέριο η μέθοδος αναζητείται ενώ για το πετρέλαιο, όπως και πέρυσι, ο καταναλωτής θα έχει υποχρέωση έως τη λήξη της σεζόν να αγοράσει τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από αυτή που αντιστοιχεί στην επιδότηση.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΕΜΥ έχουν καθιερώσει φέτος ένα νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες σε κάθε περιοχή μετά την κλιματική «διαίρεση» της χώρας σε 200.000 κομμάτια.  Στην κάθε «κομμάτι» αντιστοιχεί ένας συντελεστής ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.  Διαμορφώνεται λοιπόν ένας δείκτης κρύου, βαρόμετρο για το ύψος του επιδόματος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι και το ελάχιστο ύψος επιδόματος παραμένει στα 80 ευρώ. Το μέγιστο όμως αναμένεται πως θα αυξηθεί από τα 350 ευρώ σε 700 ευρώ.  Ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται το συνολικό κονδύλι να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό σε 90-94 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια χορήγησης της επιδότησης θέρμανσης δεν μεταβάλλονται σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και είναι τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσίας. Συγκεκριμένα:

  1. Εισοδηματικά Κριτήρια: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για  τις μονογονεϊκές οικογένειες  το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  2. Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.