Εθνική Τράπεζα: Σε ανοδική τροχιά η ελληνική οικονομία

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ανήλθε στο 2,2% από 1,7% στο 2ο τρίμηνο του 2018


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:20
06/12/2018
Εθνική Τράπεζα: Σε ανοδική τροχιά η ελληνική οικονομία
2
loading

Αυξημένη είναι η πιθανότητα υπέρβασης του ετήσιου στόχου αύξησης του ΑΕΠ στο 2% για το σύνολο του 2018, εκτιμά σε μελέτη της η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), στην οποία επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή αναμένεται να μεταφραστεί σε θετική ώθηση υψηλότερη του 0,4% στον εκτιμώμενο μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2019, που σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2019 ενισχύουν τις πιθανότητες περαιτέρω επιτάχυνσης της οικονομικής ανάκαμψης κατά το 2019.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, τα στοιχεία του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου του 2018 επιβεβαίωσαν ότι η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ανήλθε στο 2,2% από 1,7% στο 2ο τρίμηνο του 2018, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από το 2ο τρίμηνο του 2017.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια γρήγορη ματιά στη διάρθρωση του ΑΕΠ φαινομενικά εκπλήσσει, καθώς η συσσώρευση αποθεμάτων φαίνεται να συνεισφέρει 8,3 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 3ου τριμήνου του 2018 και σε συνδυασμό με τη συνεισφορά 0,5 ποσοστιαίων μονάδων από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (κατά 0,7% σε ετήσια βάση), υπεραντισταθμίζουν:

 1. i) την αρνητική επίδραση της τάξης των 3,3 ποσοστιαίων μονάδων από τη μείωση των επενδύσεων (κατά 23,2% σε ετήσια βάση),
 2. ii) την αρνητική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών της τάξης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων (καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση τις εξαγωγές) και

iii) τον αντίκτυπο από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης (εκτιμώμενη στις 0,8 ποσοστιαίες μονάδες το 3ο τρίμηνο του 2018).

Ωστόσο, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι τόσο η υπερβολικά θετική συνεισφορά των αποθεμάτων όσο και η κατάρρευση των επενδύσεων οφείλονται, κυρίως, σε στατιστική προσαρμογή. Η εν λόγω προσαρμογή, που επιδρά στο 3ο τρίμηνο του 2017, πηγάζει από την ενσωμάτωση στην επενδυτική δαπάνη για κατασκευές εκτός κατοικιών ολοκληρωμένων έργων μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τα οποία, ως ημιτελή, καταγράφονταν στα αποθέματα (σύμφωνα με διευκρινήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής). Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη δαπάνη μεταφέρθηκε από την κατηγορία των αποθεμάτων στις υλοποιημένες επενδύσεις.

Η αναδιάταξη αυτή ισοδυναμεί με σημαντική ανοδική αναθεώρηση 2,6 δισ. ευρώ της επενδυτικής δαπάνης για κατασκευές εκτός κατοικιών το 3ο τρίμηνο του 2017, που αντιστοιχεί σε 5,5% του ΑΕΠ και η οποία αντισταθμίζεται από περίπου ισόποση μείωση των αποθεμάτων στο ίδιο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η τελική επίδραση στο ΑΕΠ να είναι μηδενική.

Γενικότερα, οι θετικές υποκείμενες τάσεις στις επενδύσεις, σύμφωνα με την μελέτη, αλλά και την εγχώρια δαπάνη συνολικά, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω στο υπόλοιπο του έτους, μέσω της σημαντικής επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2019 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ετήσια αύξηση 21,7% στο 4ο τρίμηνο του 2018 ή 1,9% του τριμηνιαίου ΑΕΠ).

Περιορισμένη αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε και στα στοιχεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, με το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησής της να διαμορφώνεται στο 0,9% ετησίως το 2017 από προηγούμενη εκτίμηση 0,2% και, αντιστοίχως, στο 0,9% ετησίως το 1ο εξάμηνο του 2018 έναντι αρχικής εκτίμησης 0,5%.

Οι μεταβολές αυτές συνηγορούν σε υπέρβαση των αρχικών εκτιμήσεων για την πορεία της καταναλωτικής δαπάνης.

Όπως προαναφέρθηκε από την ανάλυση όσο και από διαθέσιμα στοιχεία πρόδρομων δεικτών και δεικτών οικονομικής συγκυρίας για το 4ο τρίμηνο του 2018, προκύπτει αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης του ετήσιου στόχου αύξησης του ΑΕΠ 2,0% για το σύνολο του 2018. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να μεταφραστεί σε θετική ώθηση υψηλότερη του 0,4% στον εκτιμώμενο μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2019, που σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2019 ενισχύουν τις πιθανότητες περαιτέρω επιτάχυνσης της οικονομικής ανάκαμψης κατά το 2019. Σε κάθε περίπτωση, οι προαναφερόμενες τάσεις παρέχουν μια σημαντική στήριξη έναντι δυνητικών αρνητικών επιδράσεων από την επιδείνωση στο εξωτερικό περιβάλλον ή άλλους εξωγενείς ή συγκυριακούς παράγοντες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Ειναι το λιγοτερο γελειο και σταματηστε να κοροϊδευτε τους πολιτες.
  Κατα την εφαρμογη των μνημονιων το ΑΕΠ επεσε απο 354 δισ στα (με μικρη διορθωση) 200 δισ.
  Με τετοιο πρωτοφανες γδαρσιμο, φοροεπιδρομη και φοροληστεια (πχ. μην ξεχναμε και το 24% των νησιων και αλλα πολλα με την μνημη του χρυσοψαρου που διαθετει ο Ελληνας).
  Και λετε οτι με κοπο και αιμα ισως κλειση στα 204 δισ. !!!!!
  Ειναι προσωρινες αναλαμπες σε μια κοινωνια που διαθετει ακομη 'ψαχνο'.
  Τα μετρα θα συνεχιστουν (και νεα μετρα) με αντιστοιχες 'επιτυχιες'.
  Πολλες επιχειρησεις δεν μπορουν να κλεισουν (οικονομικοι διακανονισμοι, ελειψη χρηματος) και δεν μπορουν να ενταχθουν προς στιγμη σε καθεστως πτωχευσης (με μηδεν περιουσιακα στοιχεια).
  Η αδυναμια εισπραξεων των ληξιπροθεσμων δεινη την εικονα ενος λαου που αργοπεθαινει ενα αγνοια του.
  Οσο θα μειωνεται η φορολογικη βαση (ανεργεια, πτωχευσεις, φτωχεια κλπ.) τοσο θα αυξανονται οι φοροι και οι περικοπες στους εχοντες (τους πλουσιους ξεχαστε τους εχουν πολλες δυνατοτητες μεταφορας εδρας και ενα 'στολο' λογισταραδων και δικηγορων !!!).
  Σε μια χωρα που εκ των πραγματων ειναι εντελως αδυνατον να δημιουργηση υγιη οικονομικη αναπτυξη λογω εχθρικοτατου περιβαλοντος σοβαρων επενδυσεων με εξαγωγες (αυξανοντας πραγματικα - και οχι πλασματικα - το ΑΕΠ).

 2. avatar Γατος.

  Η ευημερία των αριθμών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει