Για την πιθανότητα εξόδου της χώρας μας στις αγορές μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Σε συνέντευξη του στον Realfm 97,8 ανέφερε ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να γίνει μόνο με επιτήρηση από τον ESM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ εξήγησε τα βήματα για να βγει σταδιακά η χώρα στις αγορές, τους κινδύνους, αλλά και τις προϋποθέσεις.

Έτσι όπως είναι δρομολογημένα σήμερα τα πράγματα στο να υπάρχει καθαρή έξοδος στις αγορές, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους επιτήρηση από μηχανισμούς που μπορεί να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει τοποθετηθεί δίπλα στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά με τη δυνατότητα να έρθει και να το παρατείνει λίγο αν χρειαστεί, σαν μία γέφυρα, αυτό φαίνεται ότι είναι ένα σενάριο που μπορεί να εξυπηρετήσει τη σταδιακή έξοδο στις αγορές. Επίσης, υπάρχουν δυνατότητες μέσα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τον ESM. Υπάρχουν κάποια χρήματα, τα οποία κατά μία έννοια είναι εν αναμονή και θα μπορούσαν να παίξουν έναν ρόλο γέφυρας».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Άρα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μέσα σε μία μέρα από μία κατάσταση, όπου χρηματοδοτούμαστε επισήμως από οργανισμούς και από κράτη, στο να χρηματοδοτούμαστε 100% από τις αγορές. Έχω την εντύπωση ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει σταδιακά, υπάρχουν οι μηχανισμοί και αν επιχειρηθεί να μη γίνει σταδιακά, δηλαδή να πούμε ότι τελειώνουν τα μνημόνια και βγαίνουμε στις αγορές, υπάρχει κίνδυνος να πληρώσουμε πάρα πολλά χρήματα. Εκείνη την ώρα θα μας φέρουν μια ευφορία, εννοώ χαρά, αλλά την επόμενη ή μεθεπόμενη χρονιά που θα κληθούμε να πληρώσουμε, θα μας έρθει ο λογαριασμός».