Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist, το οποίο διοργανώνεται στην Aθήνα.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο – εννέα αντί για τρεις μήνες.

Χαιρετίζοντας την «σκληρή δουλειά» της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο επικεφαλής του ESM έκανε ειδική μνεία στο συνταξιοδοτικό και εξήρε την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Πρέπει να γίνουν πολλά τα επόμενα δύο χρόνια, όπως η μεταρρύθμιση στο εργασιακό δίκαιο» πρόσθεσε με νόημα. Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ακόμη έκανε λόγο για εφαρμογή σε βάθος χρόνου των μέτρων διευθέτησης του χρέους, κάτι που όπως είπε δεν γίνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ευρώπη είναι απρόθυμη. «Το αντίθετο μάλιστα, είναι ένα σημάδι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια», υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το τρίτο Μνημόνιο.

«Είναι μια προσέγγιση βήμα βήμα. Αυτό είναι το πρέπον για δύο λόγους: Πρώτον, διότι τίθενται τα σωστά κίνητρα για τη συμμόρφωση με το υπολειπόμενο Μνημόνιο και δεύτερον, διότι η μη εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση του συνολικού πακέτου μέτρων δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πόση ελάφρυνση πραγματικά χρειάζεται τα επόμενα χρόνια -καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια- και έτσι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφεύγουν να δώσουν είτε υπερβολική ελάφρυνση, είτε ανεπαρκή».