Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών για μια ύστατη λύση στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη παρουσιάζονται μεγαλύτερες από ποτέ σύμφωνα οικονομολόγους την γνώμη των οποίων κατέγραψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε οι πιθανότητες ενός Grexit ανέρχονται στο 55% , με το ποσοστό να αποτελεί το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει την δόση των 1,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ, είχε πραγματοποιηθεί παρόμοια έρευνα που συνεκτίμησε την γνώμη 70 και πλέον οικονομολόγων,  και το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 45%. «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιο πιθανή από ποτέ» υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Δυσκολία διαβλέπει μάλιστα το Reuters  όχι μόνο στην επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μετά από ένα δημοψήφισμα που απέρριψε πανηγυρικά την προηγούμενη πρότασή τους αλλά και στην έγκρισή του από τα κοινοβούλια των χωρών μελών, ειδικά αυτό της Γερμανίας και της Ισπανίας, όπου η προεκλογική περίοδος αναμένεται να αρχίσει σύντομα.

Παράλληλα, το 60% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου.

Όσον αφορά την ΕΚΤ, οι αναλυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, προβλέπουν αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, προκειμένου να απορροφηθούν τυχόν επιπτώσεις από ένα πιθανό Grexit.

Σημειώνεται ότι το τρέχον επίπεδο του προγράμματος αγοράς ομολόγων ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.