Οι ενεργειακές επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και στην τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης (02/12) στο συνέδριο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μια από τις σημαντικότερες είναι και ο Πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ο διευθυντής του πρότζεκτ κατασκευής, Κώστας Σιφναίος, ανέφερε ότι το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και τις χώρες της περιοχής (βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, περισσότερες επιλογές προμήθειας κ.α.) ενώ έχει συνέργειες με όλα τα έργα διεθνών διασυνδέσεων που αναπτύσσονται, καθώς και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Ο Φερνάντο Καλλιγάς, στέλεχος του ΔΕΣΦΑ, σημείωσε πως οι μέτοχοι του Διαχειριστή επενδύουν σε έργα που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Ανέφερε ότι, επίκειται το market test για την διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία ενώ με τα έργα για τη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας καθίσταται δυνατή η τροφοδοσία περιοχών που είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο αγωγών.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνης Στεφάτος, επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει αποδεδειγμένα σύστημα υδρογονανθράκων το οποίο δεν έχει διερευνηθεί ενώ επεσήμανε ότι στόχος της ΕΔΕΥ είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας. Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι η χώρα μας, εκτός από ενεργειακό κόμβο, αποτελεί στρατηγική περιοχή για επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.