Αν το 2010 ήταν μία δύσκολη χρονιά, το 2011 θα είναι ακόμα χειρότερη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Π. Ραβάνης, οι επιχειρήσεις-μέλη του οργανισμού που διέκοψαν τη λειτουργία τους μεταξύ 2009-2010 αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ το επόμενο έτος, η απώλεια επιχειρηματικού δυναμικού αναμένεται να συνεχιστεί.

«’Ευχή όλων βεβαίως είναι ο τελικός απολογισμός να καταλήξει θετικός για τον τόπο και την οικονομία και να οδηγηθούμε στον επιδιωκόμενο εκσυγχρονισμό με αλλαγή αντιλήψεων, εξορθολογισμό στη λειτουργία του τομέα Υγείας, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και σε ένα αποτελεσματικότερο κράτος να ανακοπεί το κύμα ανεργίας, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και κύρια να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να γίνει φιλικότερο για το επιχειρείν. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν φανεί τέτοια σημάδια», δήλωσε ο κ. Ραβάνης.

Οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να επιβιώσουν ευκολότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ, είναι εκείνες που δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις τράπεζες, αυτοχρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους και δεν έχουν υψηλές αναλογικές δαπάνες ενοικίων και μισθολογικού κόστους και όπως τόνισε «αυτές οι επιχειρήσεις δυστυχώς είναι όλο και λιγότερες».

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας, οι κακές τραπεζικές πρακτικές, η ασυνέπεια του Δημοσίου και ΟΤΑ στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, το έλλειμμα κεφαλαίων αναπτυξιακού προσανατολισμού με προσιτά επιτόκια και η ευελιξία πολιτικής (π.χ. συμψηφισμός υποχρεώσεων απαιτήσεων Δημοσίου).