Ο πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών Codacons της Ιταλίας χαρακτήρισε «καρκίνο» την ακρίβεια για εκατομμύρια οικογένειες στη χώρα, αφού αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Κάρλο Ριέντσι δήλωσε ότι «η ακρίβεια αποτελεί καρκίνο για εκατομμύρια οικογένειες, ο οποίος είναι τόσο επιθετικότερος, όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα των νοικοκυριών».

Μάλιστα, η ιταλική ένωση καταναλωτών πρόσθεσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ιταλίας, για τα φτωχότερα νοικοκυριά ο πληθωρισμός άγγιξε τον περασμένο Δεκέμβριο στην πραγματικότητα το 17%, έναντι 9,9% για τις οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα.

Παράλληλα, η Codacons αναφέρει ότι τον Μάιο φέτος οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11,9% και κατά 11,3% σε ό,τι αφορά συνολικά το «καλάθι του νοικοκυριού». Για τον λόγο αυτόν, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης καταναλωτών της χώρας ζητά από την κυβέρνηση Μελόνι «παρεμβάσεις για την συγκράτηση των τιμών λιανικής πώλησης και να μετατραπεί το θέμα της ακρίβειας σε μόνιμη προτεραιότητα της κυβερνητικής ατζέντας».