Το 2023 είναι ένα έτος ιδιαίτερα… δύσκολο για όσους φοροδιαφεύγουν καθώς επίσης και για τους οφειλέτες του Δημοσίου που ενώ έχουν χρήματα και κατά συνέπεια και την οικονομική δυνατότητα, δεν εξοφλούν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις και «κόκκινα» ΑΦΜ. Οι έλεγχοι για όλες για αυτές τις «περίεργες» υποθέσεις έχουν μεταφερθεί σε έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα, εκ των οποίο τα τέσσερα βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και δύο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης» ανέφερε χαρακτηριστικά η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbeast.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό, οι έλεγχοι των εν λόγω κέντρων θα επικεντρωθούν:

  • Στη συμμόρφωση των φορολογούμενων πολιτών απέναντι στο δημόσιο σύστημα ελέγχου.
  • Στον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί από τους φορολογούμενους, ενώ θα έπρεπε και με αυτά τα εισοδήματα θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους απέναντι στο δημόσιο και να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία αυτού αλλά και του συνόλου της κοινωνίας μας.
  • Στη βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων τα οποία δεν έχουν βεβαιωθεί διότι δεν έχει διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος ή δεν έχει ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου.
  • Σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν πηγές εισοδήματός αλλά αδιαφορούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο. Όλοι αυτοί θα βρεθούν στο μάτι του ελέγχου εφόσον συγκεντρώνουν τμηματικά ή αθροιστικά τα χαρακτηριστικά που αναφέρω αμέσως παρακάτω.

Όπως επισημαίνει η κα Μακριδάκη στην πρώτη θέση της επιλογής των ελέγχων θα βρίσκονται όσων:

1) Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους και συγκεκριμένα του ίδιου φορολογουμένου πολίτη, του ή της συζύγου αυτού και των προστατευόμενων τέκνων αυτών φτάνει στο σύνολό της αθροιστικά, από τη 1-1-2015 και μετά και τουλάχιστον κατά ένα έτος στο ύψος του ποσού του 1.000.000 ευρώ έως το ποσό του 1.500.000 ευρώ.

2) Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει για αυτούς από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αγγίζουν το ποσό των 100.000 έως το ποσό των 150.000 ευρώ.

3) Τα ποσά δαπανών τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται από 200.000 έως 400.000 ευρώ.

Παράδειγμα: Δηλαδή έστω ότι κάποιος αγόρασε ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ ή πχ έναν πίνακα ζωγραφικής αξίας 350.000 ευρώ, που βρήκε τα χρήματα για τις συγκεκριμένες αγορές; Δικαιολογούνται τα χρήματα αυτά από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλει; Το λεγόμενο και ως πόθεν έσχες.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα ελέγξει από ποια πηγή προέρχονται τα χρήματα για την συγκεκριμένη δαπάνη και αν στο μέλλον θα έχεις την δυνατότητα να καλύψεις τα τεκμήρια όχι μόνο απόκτησης αλλά και συντήρησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων. «Πρέπει πριν προχωρήσουμε οποιαδήποτε αγορά να κάνουμε μια ανάλωση κεφαλαίου, να δούμε δηλαδή αν καλύπτουμε το συγκεκριμένο τεκμήριο και αν όχι ή να μην προχωρήσουμε στην αγορά ή να βρούμε τρόπο να το καλύψουμε» τόνισε η κα Μακριδάκη.

Φιλοθέη Μακριδάκη
Η φοροτεχνικός κα Φιλοθέη Μακριδάκη

Επιπλέον, στον «κυκλώνα» του ελέγχου έρχονται και όσοι απέστειλαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό και εμβάσματα τα οποία είναι συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ κατά την περίοδο συνολικά τουλάχιστον μέσα σε ένα έτος έτσι όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος. Και μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: «Πλέον όλες σχεδόν οι τράπεζες του κόσμου ανταλλάσουν στοιχεία πληροφοριών μεταξύ τους» μεταδίδει η κα φοροτεχνικός.

«Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ. Πρέπει να έχουν γίνει με τη σωστή σειρά όλες οι ενέργειες και να έχουν πληρωθεί όλοι οι αναλογούντες φόροι» ανέφερε χαρακτηριστικά η φοροτεχνικός.

Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο είναι πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία. Το myDATA καταργεί την χειρόγραφη έκδοση παραστατικών και την αντικαθιστά με την ηλεκτρονική. Τα παραστατικά αυτά στέλνονται σε πραγματικό χρόνο ή έστω με μία μικρή χρονική υστέρηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Επίσης μην ξεχνάμε το εργαλείο Appodixi, που έλεγχοι την γνησιότητα των αποδείξεων που εκδίδονται καθώς και την διαβίβαση αυτών στην ΑΑΔΕ.

Το ElenxisLive ένα επίσης χρήσιμο εργαλείο για τους ελέγχους του υπουργείου οικονομικών. Με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ElenxisLive» και μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την ώρα που θα διενεργούν το φορολογικό έλεγχο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το «φορολογικό παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου. Επιπλέον, η επέκταση της χρήσης των POS είναι πολύ σημαντική. Όπως επίσης και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis δείχνει την πραγματική ενέργεια σε πραγματικό χρόνο.

Στο «Σφυρί» ακίνητα οφειλετών

Και τέλος αξίζει να σημειωθεί πως έρχονται οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όπου εδώ στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι μεγαλοοφειλέτες ενώ στο «σφυρί» βγαίνουν ακίνητα όλων των κατηγοριών. Από κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα, οικόπεδα μέχρι αγροτεμάχια.

Επειδή το υπουργείο οικονομικών οργανώνεται και εντατικοποιεί τους ελέγχους του όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, πρέπει να προσέχουμε πολλές φορές περισσότερο πλέον ώστε να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι. Αυτό όμως το οποίο οφείλουμε και είναι το πιο σημαντικό και κυρίως πρέπει να το πετύχουμε είναι να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση. Το κράτος για να έχει έσοδα και να μπορέσει να ικανοποιήσει τους πολίτες που το απαρτίζουν δίνοντας για παράδειγμα εγκαίρως τις επιστροφές φόρου που οφείλει θα πρέπει να έχει έσοδα και μια σημαντική πηγή εσόδων ενός κράτους είναι η πληρωμή των φόρων από τους πολίτες του. Καλή φορολογική συνείδηση λοιπόν και στους πολίτες και στο κράτος.