«Σοβαρό παράγοντα έντασης της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη» χαρακτηρίζει στην τριμηνιαία έκθεσή της η Τράπεζα των Διεθνών διακανονισμών (BIS) τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες επιδιώκουν ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης οικονομιών με μεγάλο κρατικό χρέος.

Η γερμανο-γαλλική σύμπλευση στο θέμα αυτό, μαζί με την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση στην Ιρλανδία, είναι που ωθούν τα σπρεντς πολλών κρατών μελών της ευρωζώνης σε αισθητή άνοδο, σημειώνεται στην έκθεση.

«Η άνοδος των σπρεντς των εν λόγω κρατών χρονική αφετηρία είχε την 18η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν ότι στην (υποθετική) περίπτωση της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κρατικού εξωτερικού χρέους από ένα κράτος στην ευρωζώνη, τότε θα ξεκινά το ‘κούρεμα’ των ομολόγων του ίδιου κράτους, τα οποία κρατούν, όμως, στα χέρια τους και ιδιώτες επενδυτές», αναφέρει η έκθεση. Στη συνέχεια, Βερολίνο και Παρίσι «έστρεψαν τους προβολείς προς το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, με ‘παράπλευρη απώλεια’ να αυξηθούν γρήγορα τα σπρεντς των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας… ενώ δημιουργήθηκαν και ‘δεύτερες σκέψεις’ γιά τα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου».

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, η BIS επισήμανε ότι από την τωρινή διαφορά των 10ετών και των 30ετών κρατικών ομολόγων των, προκύπτει ότι το επενδυτικό κοινό αναμένει καθ’όλο το 2011 έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. Πράγματι, προστίθεται, οι φόβοι γιά αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ μετά τον Σεπτέμβριο, φέτος, μετριάστηκαν πολύ, είναι δε η Ομοσπονδιακή Κεντρική τράπεζα, η Fed, που θέτει εντονότερα τώρα το θέμα των μελλουσών πληθωριστικών πιέσεων.