Απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή απαγόρευσης πληρωμών με μετρητά και “δεν συμμερίζεται αυτές τις φαντασιώσεις” των υποστηρικτών μιας τέτοιας απαγόρευσης με την οποία, όπως αυτοί ισχυρίζονται, θα τεθεί τέρμα σε παράνομες δραστηριότητες και στη φοροδιαφυγή, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι, κατά τη σημερινή παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού της ΑΚΤ στη Βιέννη.

Με την τοποθέτησή του αυτή ο Εβαλντ Νοβότνι απαντά σε εκείνους που υποστηρίζουν να καταργηθούν τα μετρητά και όλες οι συναλλαγές στο μέλλον να γίνονται με «πλαστικό χρήμα», με τη χρήση δηλαδή ηλεκτρονικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές.

Ένας από αυτούς, ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος της αποκαλούμενης «Επιτροπής σοφών» που συμβουλεύει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ Πέτερ Μπόφινγκερ, υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι τα μετρητά είναι αναχρονιστικά σε μια εποχή που υπάρχουν πολύ πιο σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον απολογισμό της που παρουσιάστηκε σήμερα, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα είχε το 2014 το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμά της μετά το 2006, αυξάνοντας τα κέρδη της από 298 σε 341 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 315 εκατομμύρια ευρώ θα εισπράξει το αυστριακό δημόσιο, έναντι των 256 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε τον προηγούμενο χρόνο.

Επιπλέον, η ΑΚΤ, ανταποκρινόμενη και στη σχετική σύσταση του Αυστριακού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επαναπατρίσει έως το 2020 στην Αυστρία, το ήμισυ των αποθεμάτων της σε χρυσό που ανέρχονται σήμερα σε 280 τόνους -και παραμένουν αμετάβλητα από το 2007- αφήνοντας το 30% από το υπόλοιπο στο Λονδίνο και το 20% στην Ελβετία.

Από το σύνολο των αυστριακών αποθεμάτων σε χρυσό (280 τόννοι), το 80% βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο, το 17% στην Ιρλανδία και ένα 3% στην Ελβετία.