επικαλούμενος την αβεβαιότητα για το εάν η χώρα θα επιτύχει συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της έγκαιρα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των επικείμενων δόσεων βάσει της δανειακής σύμβασής της.

Ο οίκος συνόδευσε την ενέργεια αυτή με την απόδοση «αρνητικής» προοπτικής στο ελληνικό κρατικό αξιόχρεο, λόγω της εκτίμησής ότι η ισορροπία των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα τείνει προς το να ασκεί «πτωτικές» πιέσεις σε αυτό.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία επηρεάζεται αρνητικά από την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον.

Η απόφαση του οίκου να υποβαθμίσει την Ελλάδα αντανακλά αφενός την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών την και αφετέρου τις ανησυχίες για το αν υπάρξει εγκαίρως συμφωνία ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης.

Όπως αναφέρει η Moody’s οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών της έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο τους τελευταίους δύο μήνες, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν διαφανεί κάποιες κινήσεις για την επίτευξη συμφωνίας.
 
Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι δύο πλευρές απέχουν αρκετά από μία συμφωνία που θα αποκαθιστά, έστω και προσωρινά, τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.