Η ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, η πρώτη από τότε που έγινε πρωθυπουργός, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου εξαιτίας της διακήρυξης του πως αν η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τους πιστωτές της ευρωζώνης περιλαμβάνει μέτρα που είχε υποσχεθεί να αποφύγει, θα την πάει σε δημοψήφισμα, γράφουν οι Financial Times και σημειώνουν ότι η τρίωρη συνέντευξη περιελάμβανε και άλλες ενδιαφέροντες δηλώσεις.

Όπως γράφει η εφημερίδα «ενα άλλο σημείο είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον: ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως στο πλαίσιο της κρίσιμης συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση της ελληνικής διάσωσης ως τον Ιούνιο έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην Αθήνα να πουλήσει περισσότερα έντοκα.

Αυτή ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις του κ. Τσίπρα από τότε που η ΕΚΤ είπε στις ελληνικές τράπεζες πως δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν περισσότερα έντοκα της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια στιγμή που είναι ο μόνος αγοραστής.

Η αύξηση του ορίου θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στην πίεση να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις – καθώς θα έφερνε μερικά δισεκατομμύρια μέσω της πώλησης εντόκων στις τράπεζες – και δεν θα υπήρχαν ερωτήματα για το αν η Αθήνα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ όσο και για μισθούς και συντάξεις, μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Η ΕΚΤ, η οποία έχει επίσης εποπτικά καθήκοντα για όλες τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης, έχει αρνηθεί και κρατάει στενά τα λουριά στις ελληνικές τράπεζες ακριβώς για αυτόν τον λόγο: φοβάται πως θα συσσωρεύσουν έντοκα, ένα μη ρευστοποιήσιμο στοιχείο ενεργητικού, υπονομεύοντας την οικονομική τους θέση».

Κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το όριο επέτρεψε στην Αθήνα να εκδώσει μόλις 9 δισ. ευρώ έντοκα – όσα είχαν οι ελληνικές τράπεζες στις 18 Φεβρουαρίου, όταν επιβλήθηκε το όριο από την ΕΚΤ – αντί για τα 15 δισ. ευρώ που επιτρέπονταν με βάση το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτά τα επιπλέον 6 δισ. ευρώ θα ήταν πολύ χρήσιμα αυτήν την στιγμή.

Το δημοσίευμα μεταφέρει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι: «Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με τη συμφωνία θα αποκατασταθεί. Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή. Η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πως η δέσμευση αυτή ήταν καλόπιστη».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι παράλληλα και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ρωτήθηκε για την κατηγορία αυτήν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ολλανδική τηλεόραση. Ο ίδιος είπε πως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης έκαναν μια λανθασμένη υπόθεση και πως δεν δόθηκε καμία ρητή υπόσχεση από την ΕΚΤ, η οποία προφυλάσσει πολύ προσεκτικά την ανεξαρτησία της.

«Η ελληνική κυβέρνηση πόνταρε ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανονισμούς της. Αλλά δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα παράθυρα της ΕΚΤ μέχρι να επέλθει μια στέρεη συμφωνία με το Eurogroup. Αυτό είχε γίνει ξεκάθαρο ξανά και ξανά».