Πρόσθετα μέτρα-ασπίδα για τη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ακρίβειας βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος και ανάψουν τα καλοριφέρ.

Μετά την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές και την τροπολογία που άνοιξε το δρόμο για επιδότηση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε χθες (ΣΚΑΪ) μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος ενώ το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε ήδη την αναζήτηση πόρων για τη νέα διεύρυνση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης το οποίο χορηγείται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης από τα 100 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου συνεχίζει το ράλι ανόδου.

Νέα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά: Επίδομα θέρμανσης

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ώστε οι επιδοτήσεις να αγγίζουν και τη μεσαία τάξη. Με τα σημερινά δεδομένα οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 και τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται από 12.000 ευρώ (ετήσιο συνολικό εισόδημα) για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, στα 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και στα 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Τα όρια αυτά είναι πιθανόν να διευρυνθούν κυρίως για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

«Λάβαμε, λαμβάνουμε και θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειαστεί για να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μία όπως φαίνεται μέχρι τώρα παροδική κρίση. Χωρίς να ξέρουμε την έκταση ακόμα αλλά φαίνεται ότι είναι παροδική. Κυρίως στα καύσιμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (OPEN) ανοίγοντας παράθυρο σε πρόσθετα μέτρα – ανάχωμα στο κύμα ανατιμήσεων τα οποία θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο. Όπως είπε «για μέτρα που αφορούν μόνο το 2021 κάποιες πιθανόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα και με την κρίση των τιμών θα έχουμε εικόνα περίπου σε ένα μήνα. Τότε θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό».

Συναγερμός για το ράλι τιμών – Συνεδριάζει το Eurogroup

Το θέμα της ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργου, στις 6 Οκτωβρίου στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας και στις 21-22 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν σήμερα για το θέμα των τιμών στην ενέργεια από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν σχέδιο κατάρτισης μιας «εργαλειοθήκης» μέτρων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, καθώς και με το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) Νίκο Μηλιώνη και στελέχη του ΕΕΣ.

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2022

Σήμερα, στις 11 το πρωί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, το οποίο αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο πήχης για την ανάπτυξη το 2022 χαμηλώνει στο 4,5% από 6,1% που προβλέπει το βασικό σενάριο για το τρέχον έτος ενώ οι εισπράξεις από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν το 79% των εσόδων του 2019. Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν μικρή κατά μέσον όρο αύξηση στην κατά κεφαλήν αμοιβή των μισθωτών χαμηλότερη από τον πληθωρισμό που έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του από το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και μαζί με την ενεργειακή ακρίβεια καίει τα εισοδήματα των πολιτών.