Ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει για δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Για τους «νέους» ασφαλισμένους υπάρχει ενιαίο καθεστώς για δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, αρκεί μία ημέρα στον κλάδο σύνταξης, στον κλάδο ασθένειας ή στον κλάδο επαγγελματικού κινδύνου σε οποιονδήποτε φορέα για να μην ενταχθεί κάποιος στο καθεστώς των νέων ασφαλισμένων.

Το «μίνιμουμ» των ενσήμων που απαιτείται για την έξοδο στη σύνταξη είναι 4.500 (15ετία). Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2012 οι ασφαλισμένοι είχαν τα ένσημα και το 65ο έτος κλείδωσαν το δικαίωμα για σύνταξη (για μειωμένη έπρεπε να έχει συμπληρωθεί το 60ο έτος), αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους».

Αν δεν έχει συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, το όριο –κάτι που ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα-τότε οι ασφαλισμένοι ακολουθούν αυξημένα όρια. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67 και μειωμένη στα 62.

Εναλλακτικά οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται πλήρως σύνταξη.

Σημειώνεται πως μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων.