Ημέρες του 2008 ζει εδώ και μερικά 24ωρα η παγκόσμια οικονομία και τα χρηματιστήρια όλης της υφηλίου, μετά την είδηση μετά την είδηση ότι ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον όμιλο «China Evergrande Group» στο «CC» από «CCC+», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανή, κάποια μορφή χρεοκοπίας του.

Μια κατάρρευσης που, όπως λένε οι οικονομικοί αναλυτές του έγκριτου δικτύου CNBC, είναι ικανή να μιμηθεί την αντίστοιχη της Lehman Brothers πυροδοτώντας μια νέα μεγάλη και παγκοσμίων διαστάσεων χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι παγκόσμιες χρηματαγορές ανησυχούν ιδιαίτερα και κρατούν… την ανάσα τους περιμένοντας, ίσως, μια επέμβαση του Πεκίνου ως μάννα εξ ουρανού που θα αποσοβήσει έστω και την τελευταία στιγμή την κρίση και το οικονομικό ντόμινο που θα προκληθεί.

Και αυτό είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι θα συμβεί, καθώς πολλές τράπεζες, όχι μόνο κινεζικές, αλλά και ευρωπαϊκές και αμερικανικές, έχουν δανείσει τεράστια ποσά στην εταιρεία-κολοσσό, με το δημοσίευμα του CNBC να αναφέρει ότι το συνολικό χρέος της εταιρείας ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το χρέος της εταιρείας στις τράπεζες αγγίζει τα 75 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Πέμπτη έληξε η διορία για την καταβολή τόκων 83,5 εκατ. δολαρίων για ένα ομόλογο, χωρίς ανακοίνωση από την Evergrande ή οποιοδήποτε σημάδι ότι θα πληρωθούν οι κάτοχοι ομολόγων. Η εταιρεία τώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και εισέρχεται σε μια περίοδο χάριτος 30 ημερών, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian. Αν και αυτή η προθεσμία περάσει χωρίς να πληρώσει, θα έχει προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών.

Τα κεντρικά της Evergrande στην Κίνα

Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την πιθανή κατάρρευση του υπερχρεωμένου κινεζικού ομίλου, με τους συντάκτες να επικαλούνται αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών.

Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τους αξιωματούχος «προετοιμασία για πιθανή καταιγίδα», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι έχουν δοθεί οδηγίες σε φορείς των τοπικών κυβερνήσεων και σε κρατικές επιχειρήσεις να παρέμβουν μόνο την ύστατη στιγμή στην περίπτωση που η Evergrande δεν καταφέρει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της με συντεταγμένο τρόπο, ανέφερε η WSJ.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επιφορτιστεί με την αποτροπή ταραχών και τον μετριασμό των αλυσιδωτών αντιδράσεων στους αγοραστές ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία, δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ποιος είναι ο νόμος που πυροδότησε τις φήμες περί χρεοκοπίας

Πριν από μερικές εβδομάδες άλλαξε ξαφνικά μια νομοθεσία στην Κίνα και πλέον προβλέπεται ότι τα ακίνητα μπορούν να πωλούνται μόνο όταν έχουν κατασκευαστεί. Αυτή η αλλαγή δεν βολεύει ιδιαίτερα την Evergrande, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοικίες σε όλη την κινεζική επικράτεια. Και καθώς δεν μπορεί να πουλήσει τις υπό κατασκευή (αλλά όχι ολοκληρωμένες) κατοικίες, αντίστοιχα δεν μπορεί να εισπράξει περί τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ από τα μισθώματα. Αυτό σημαίνει ότι το ντόμινο συμπαρασύρει με την σειρά του εκατοντάδες χιλιάδες προμηθευτές της κατασκευαστικής εταιρείας, γύρω τους 200.000 εργαζόμενους της, και περί τα 3,8 εκατομμύρια άτομα που εξαρτώνται έμμεσα από συνεργασίες μαζί της. Κόλαση.

Ποιοι απειλούνται άμεσα

Αρχικά οι ίδιες οι τράπεζες, αναφέρει το άρθρο. «Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι από τους πρώτους που θα πληγούν εάν υπάρξει μετάδοση των επιπτώσεων στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων στην Κίνα», δήλωσε ο Μαρκ Ουίλιαμς, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Capital Economics.

«Μια τραπεζική αποτυχία που θα προκληθεί από την κατάρρευση μεγάλων κατασκευαστών ακινήτων είναι το πιο πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη προσγείωση την οικονομία της Κίνας», προσθέτει με νόημα.

Κατόπιν, οι αγοραστές κατοικιών και οι επενδυτές. Ήδη τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν διαμαρτυρίες εξοργισμένων αγοραστών κατοικιών με τις κινεζικές Αρχές να φοβούνται μια νέα κοινωνική αναταραχή.

Πριν από κάποιες ημέρες, περίπου 100 επενδυτές εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της Evergrande στο Σιέντζεν, ζητώντας επειγόντως την εξόφληση των δανείων τους για ληξιπρόθεσμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά, έχουμε τους ίδιους τους προμηθευτές, οι οποίοι αν δεν πληρωθούν, οι συνέπειες αυτής της κίνησης θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν ανεπανόρθωτα και άλλους κλάδους. Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, η Evergrande, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει μετρητά για αποπληρωμές δανείων, μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους προμηθευτές και τους εργολάβους της να αποδεχτούν τα ακίνητα ως πληρωμή –κάτι που φυσικά ελάχιστοι θα δεχτούν.

Πάντως, ένας προμηθευτής χρωμάτων της Evergrande που εδράζεται στη Σαγκάη, η εταιρεία «Skshu Paint», δήλωσε ότι η εταιρεία όντως εξόφλησε ένα μέρος του χρέους της με ακίνητα – ακόμα και με αυτά που δεν ήταν ανολοκλήρωτα. Το θέμα είναι, ασφαλώς, πόσοι άλλοι θα αποδεχτούν έναν τέτοιο διακανονισμό.

Θα παρέμβει το Πεκίνο ή θα σφυρίξει αδιάφορα;

Την ίδια ώρα η κινεζική κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική σε ένα ενδεχόμενο bail-out της εταιρείας και παρόλο που μέσα στον Αύγουστο έσπευσε να διασώσει τον κολοσσό Huarong –είναι όμως σίγουρο ότι θα κάνει το ίδιο και με την Evergrande;

Πάντως, το CNBC είναι κατηγορηματικό ότι η παρέμβαση του Πεκίνου είναι μονόδρομος, ιδιαίτερα αν η διαφαινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας δεν αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Ήδη οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της επαρχίας Γκουαντόνγκ έχουν στείλει συμβούλους για την «ακτινογράφηση» της εταιρείας, με υπόδειξη της κεντρικής ηγεσίας.

«Η Evergrande είναι πολύ σημαντική εταιρεία», δήλωσε ο Νταν Γουάνγκ, οικονομολόγος στην Hang Seng Bank. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάποια υποστηρικτικά μέτρα από την κεντρική κυβέρνηση ή ακόμα και την κεντρική τράπεζα, που θα προσπαθήσουν να διασώσουν την Evergrande».

Το κατά πόσο, ο Σι Τζινπίνγκ θα προχωρήσει στο «παρασύνθημα» της διάσωσης της κατασκευαστικής εταιρείας, αυτό θα το μάθουμε λίαν συντόμως.

«Η κατάρρευση της Evergrande θα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετώπισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας εδώ και χρόνια», καταλήγει με νόημα ο Ουίλιαμς.

Η Ρεάλ Μαδρίτης της Ασίας

Υπάρχει και μια ακόμη, αθλητική, παράμετρος: Στην κατασκευαστική εταιρεία ανήκει επίσης η ποδοσφαιρική ομάδα Guangzhou Evergrande. Η ομάδα αναβαθμίστηκε την περίοδο 2009-2010 όταν ο ιδιοκτήτης της, ο Σου Τζιαγίν, την βάφτισε Guangzhou Evergrande και έπειτα πούλησε το 50% των μετοχών της στην Alibaba, έναντι 190 εκατ. δολαρίων.

Το 2010 ο σύλλογος επέστρεψε στη μεγάλη Λίγκα και το 2011 άρχισε να αγοράζει παίκτες διεθνούς κλάσης όπως ο Λούκας Μπάριος, ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο, ο Παουλίνιο και ο Ρομπίνιο. Το 2013 προσέλαβε τον διάσημο ιταλό προπονητή Μαρσέλο Λίπι και η Guangzhou Evergrande έφτασε στην κατάκτηση του ασιατικού Champions League. Τον Λίπι διαδέχθηκε ο Φάμπιο Καναβάρο και το 2015 κάθισε στον πάγκο ο βραζιλιάνος Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Πλέον, η Guangzhou Evergrande διαθέτει τη μεγαλύτερη ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ασία και τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ασίας, την εξέλιξα των οποίων έχουν αναλάβει 50 ισπανοί προπονητές, τους οποίους επέλεξε και έστειλε στην Κίνα η Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Guangzhou Evergrande.