Παγίδα τόσο για τους φορολογούμενους που φιλοξενούν συγγενείς ή φίλους στο σπίτι όσο και τους ίδιους φιλοξενούμενους αποτελεί ο πίνακας 2 της φορολογικής δήλωσης του 2021. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας (παιδιά) αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων, τους μήνες φιλοξενίας και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Σε ποια περίπτωση «κλειδώνει» η δήλωση

Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1, να δηλώσουν υποχρεωτικά το ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Εάν ένα από τα δύο μέρη, είτε ο φιλοξενούμενος είτε αυτός που τον φιλοξενεί δεν το δηλώσει, τότε θα μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης του ετέρου. Η ΑΑΔΕ έχοντας τα ΑΦΜ φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων προχωρά αμέσως στη διασταύρωση. Αν ο φορολογούμενος που παρέχει φιλοξενία δεν έχει δηλώσει τον φιλοξενούμενο στη φορολογική του δήλωση, η δήλωση του φιλοξενούμενου δεν μπορεί να προχωρήσει.

Το σύστημα τον έχει μπλοκάρει και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Η δήλωση θα ξεμπλοκάρει μόνο στην περίπτωση που δηλωθεί ως φιλοξενούμενος από τον φιλοξενούντα.

  1. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

  1. Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον κωδ. (007-008) ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

  1. Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση χωριστής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;

Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8 δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

  1. Στον υποπίνακα 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;

Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.

Προσοχή:

1) Γίνεται διασταύρωση στους φιλοξενούμενους των κωδικών 007-008. Αν δηλαδή κάποιος φορολογούμενος δηλώσει φιλοξενούμενος (κωδικοί 091, 092, 093 του πίνακα 6), θα ζητηθεί η επιβεβαίωση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου , είτε αυτός συμπληρώσει τους κωδικούς 007-008, είτε όχι.

2) Στην δωρεάν παραχώρηση ακινήτου δεν δύναται ο παραχωρών το ακίνητο να δηλώνει ότι φιλοξενείται σε αυτό.