Η ευρωζώνη επανεξετάζει το ενδεχόμενο επιπρόσθετης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους την οποία επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. «Τυχόν ελάφρυνση του χρέους δεν έχει αποφασιστεί, ούτε έχει αποκλειστεί», δήλωσε στο πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters πως η Αθήνα δεν γνωρίζει να γίνεται επανεξέταση του θέματος από την ευρωζώνη αλλά εκτίμησαν πως η χώρα δικαιούται ελάφρυνση του χρέους, όπως της έχουν υποσχεθεί.

«Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν μια λύση ανάγκης, αλλά μια ανταμοιβή για μια χώρα που έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε επιτυχία, η συζήτηση πάνω σε ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνεχιστεί όπως συμφωνήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Μια δεύτερη πηγή επισήμανε πως η «πραγματικότητα έχει αλλάξει σημαντικά από το Νοέμβριο του 2012» και τη συμφωνία του Eurogroup με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως οι Ευρωπαίοι θα προσφέρουν νέα βοήθεια, αν δεν μειωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. «Με τη ρύθμιση που υπάρχει τώρα, δεν είναι πολύ λογικό να λέμε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι μια χαρά βιώσιμο», σχολίασε η ίδια πηγή.

«Οι υπολογισμοί δείχνουν πως η Ελλάδα είναι στο δρόμο της βιωσιμότητας και θα παραμείνει εκεί χωρίς περαιτέρω μέτρα», επισήμανε μια Τρίτη πηγή στο Reuters. «Δεν θα υπήρχε πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες παραχωρήσεις όσον αφορά τη διάρκεια των δανείων ή το επιτόκιο», συμπλήρωσε.