Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, παρά την ενίσχυση των κεφαλαίων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα σχέδια αναδιάρθρωσης, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε ανάλυσή της με τίτλο «Greek Banks Still Burdened By Problem Loans (Βάρος για τις ελληνικές τράπεζες τα προβληματικά δάνεια)».

Όπως επισημαίνεται από τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να αποκαλύψουν περαιτέρω κεφαλαιακά κενά, ενώ τονίζουν ότι «ο μεγάλος αριθμός προβληματικών δανείων αφήνει τους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ευάλωτους σε εξελίξεις σε μια οικονομία που βελτιώνεται αλλά παραμένει πολύ αδύναμη».

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, έχουν αντλήσει κεφάλαια κατά τη διάρκεια των δύο γύρων ανακεφαλαιοποίησης από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, σημειώνει η Fitch, επισημαίνοντας ότι θα επωφεληθούν από τις αλλαγές στην αναβαλλόμενη φορολογία, ευθυγραμμιζόμενες με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η Fitch εκτιμά ωστόσο πως ακόμα και σε περίπτωση κεφαλαιακού κενού οι συστημικές ελληνικές τράπεζες ίσως μπορούν να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες τους με έξοδο στις αγορές, δηλαδή χωρίς να προσφύγουν στο απόθεμα 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που τηρεί Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εάν προκύψουν σημαντικά κεφαλαιακά ελλείμματα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα μέσω αναδιαρθρώσεων, ενδέχεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις, υποστηρίζουν οι αναλυτές.