«Δεν καταργούνται το οκτάωρο και οι συλλογικές συμβάσεις», δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος και σε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από το εργασιακό νομοσχέδιο που θα τεθεί προς διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι σουρεαλιστική η συζήτηση περί της καταργήσεως του οκταώρου. Δεν καταργείται. Βελτιώσεις μπορεί να χρήζει, αλλά δεν καταργείται».

Για τις δε συλλογικές συμβάσεις υποστήριξε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν αναφέρει καμιά κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Πλήγμα στη Δημοκρατία αποτελεί όλη αυτή η συζήτηση. Το νομοσχέδιο επικαιροποιεί την εργασιακή νομοθεσία που ισχύει εδώ και 40 χρόνια. Οι ανάγκες και η δομή της κοινωνίας ήταν εντελώς διαφορετικές τότε».

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, είπε ότι «ισχύει ήδη σε κάποιες Τράπεζες: Δηλώνει έλευση στην εργασία ο εργαζόμενος και αποχώρηση μετά – Δηλώνει τις υπερωρίες του. Αυτό θέλουμε να επεκτείνουμε σε όλες τις επιχειρήσεις. Έχει μπει στο «Ταμείο Ανάκαμψης» ο εκσυγχρονισμός αυτός και η ψηφιοποίηση της εργασίας. Η βάση είναι το 8ωρο και το πενθήμερο – 40ωρο ανά βδομάδα και θα παραμείνουν. Οι υπερωρίες τώρα, δεν κατάργησαν ποτέ το 8ωρο. Οι υπερωρίες παραμένουν, και πληρώνονται: Αυξάνουμε τον αριθμό των υπερωριών απλώς τώρα, ανά χρόνο, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες».

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δήλωσε ότι «ισχύει από το 1990 εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα με πολλές κυβερνήσεις: Μπορείς να δουλεύεις μέσα σε ένα 6μηνο που είναι ο χρόνος αναφοράς μέχρι 10 ώρες κάποιες μέρες, εξοικονομώντας χρόνο ώστε να μπορείς να δουλεύεις λιγότερο από το οκτάωρό σου (πχ 6 ώρες) κάποιες άλλες μέρες, ή παίρνεις ρεπό. Τα πληρώνεσαι όλα. Ή μπορείς να εργάζεσαι 4 ημέρες, 10ωρο και την Παρασκευή να κάθεσαι. Και να πληρώνεσαι με τα ίδια χρήματα, να μην αλλάξει ο μισθός σου. Κρεσέντο υποκρισίας από την αντιπολίτευση, ότι καταργείται το 8ωρο. Όπου δεν υπάρχουν συνδικάτα, θα μπορεί ο εργαζόμενος κατά μόνας να συνεννοηθεί με τον εργοδότη του για το 4ήμερο με 10ωρη εργασία και να είναι ελεύθερη η Παρασκευή. Αν θέλει ο εργαζόμενος, να μπορεί να το ζητεί από τον εργοδότη του και να τα βρουν. Σε πολλές επιχειρήσεις θα το ήθελαν και η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί: Στις μεταλλουργίες πχ δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια διευθέτηση».

«Οι ημέρες της άδειας επίσης αυξάνονται, εάν συμπυκνωθεί η εργασία σε άλλες ημέρες. Αλλά αυτό θα γίνεται μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου. Εάν ο εργοδότης πάει υποχρεωτικά να το καθιερώσει με την απειλή της απόλυσης, τότε ο εργαζόμενος μπορεί να καταγγείλει την απόπειρα απόλυσης ως παράνομη», κατέληξε ο υπουργός.