Αποφασισμένη να συνεχίσει τη σκληρή γραμμή διαπραγμάτευσης στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα όταν επιστρέψει η τρόικα στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Την «κόκκινη γραμμή» στα δύο αυτά ζητήματα την είχε μεταφέρει στις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι με τα στελέχη της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος απευθυνόμενος στον επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ, του είχε ξεκαθαρίσει πως θα ήταν καλύτερο να μην εξετασθούν εργασιακό και ασφαλιστικό.

«Καλύτερα να μην πάμε εκεί» (“we should not go there”) ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, η αναφορά του κ. Χαρδούβελη.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούν πως ο “πολιτικός κύκλος” δεν επιτρέπει αλλαγές σε ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Στο επόμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, θα κληθούν να “αναχαιτίσουν” εκ νέου τις πιέσεις του ΔΝΤ στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, επιμένοντας στη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη ζητήσει τη συμβολή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για να ξεπεράσει τον σκόπελο στα εργασιακά, καθώς η τρόικα ζητά μετ’ επιτάσεως απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και επανεξέταση συνολικά του πλαισίου λειτουργίας των συνδικάτων και της προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, όταν επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα αναμένεται να της παρουσιαστούν εκθέσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, που θα εκπονηθούν υπό την εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα ζητήσει πρόσθετο χρόνο έως τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και οι εκθέσεις εξασφάλισης βιωσιμότητας του συστήματος σχετικά με την αντιστοιχία καταβαλλόμενων εισφορών και παροχών. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί πως οι διορθωτικές παρεμβάσεις που θα γίνουν με την εφαρμογή του Ν. 3863/2010, αλλά και οι παρεμβάσεις σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις εισφορών και παροχών, επαρκούν και δεν χρειάζονται πρόσθετες αλλαγές στο ασφαλιστικό.