Οι καθαρές πωλήσεις των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη (ΟΣΕΚΑ) μειώθηκαν τον Ιούνιο στα 22 δισ. ευρώ από 43 δισ. ευρώ τον Μάιο, λόγω της μείωσης των καθαρών πωλήσεων των μακροπρόθεσμων ΟΣΕΚΑ και της αύξησης των καθαρών εκροών από τα αμοιβαία κεφάλαια (ΑΚ) χρηματαγοράς.

Ειδικότερα, οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 37 δισ. ευρώ, από 48 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Οι καθαρές πωλήσεις των μετοχικών ΑΚ συνέχισαν να είναι θετικές και τον Ιούνιο (2 δισ. ευρώ από 7 δισ. ευρώ). Οι καθαρές πωλήσεις των ομολογιακών ΑΚ μειώθηκαν στα 13 δισ. ευρώ (20 δισ. ευρώ τον Μάιο). Αντίθετα, οι καθαρές πωλήσεις των μικτών ΑΚ αυξήθηκαν στα 18 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαΐου.

Τα ΑΚ χρηματαγοράς κατέγραψαν αυξημένες εκροές ύψους 15 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις εκροές των 5 δισ. ευρώ του Μαΐου.

Οι καθαρές πωλήσεις των μη-ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν στα 8 δισ. τον Ιούνιο από τα 9 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Οι καθαρές πωλήσεις των special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ συνταξιοδοτικά ταμεία) μειώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ του Μαΐου.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Ιουνίου έφθασε τα 7.525 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,1% από το τέλος Μαΐου. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε αύξηση ύψους 1,1% και ανήλθε στα 3.013 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα.

Συνολικά, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη έφθασε τα 10.538 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου.