Αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αλλά και για τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια θα παράσχει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε γερμανούς βουλευτές, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ραντεβού του κ. Σταϊκούρα με τους εκπρόσωπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Γερμανίας είχε κλειστεί προ ημερών με τους γερμανούς βουλευτές να ζητούν να ενημερωθούν διεξοδικά για το ελληνικό πρόγραμμα λίγο πριν κλείσει η γερμανική βουλή για τις θερινές διακοπές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τους γερμανούς αξιωματούχους για τις αλλαγές προσώπων στο οικονομικό επιτελείο μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2014, για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις των 2 δισ. ευρώ, για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος, για τις δημοσιονομικές ανάγκες που προκύπτουν από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για δικαστικούς και ενστόλους, αλλά και για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, όπως και για το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές.

Κατά πληροφορίες στην συνάντηση αναμένεται να τεθεί αποκλειστικά σε τεχνικό επίπεδο το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ως επακόλουθο των πρωτογενών πλεονασμάτων και της πίστης εφαρμογής του προγράμματος.

Θέση της γερμανικής πλευράς είναι ότι μπορεί η Ελλάδα να σημειώνει πρόοδο στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο ενδεχόμενη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας θα ήταν ριψοκίνδυνη καθώς η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα χειρότερα, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τις δικαστικές αποφάσεις που επιδρούν αρνητικά στο πρωτογενές πλεόνασμα τόσο του 2014 όσο και του 2015.