Οι δυτικές κυρώσεις θα παρακινήσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί το ρούβλι ως νόμισμα για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της, είπε σε σημερινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε για το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Vesti on Saturday with Sergey Brilev», που προβάλλεται στο δίκτυο Rossiya και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό για τις κρατικές εταιρείες να πληρώνονται για σημαντικές εξαγωγές σε ρούβλια αντί δολαρίων όπως ισχύει σήμερα.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τα μέτρα που ενδεχομένως να λάβουν ώστε να πλήξουν ευρύτερους τομείς της ρωσικής οικονομίας σε περίπτωση που παρεμποδιστούν οι αυριανές προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης απειλήσει τη Μόσχα με κυρώσεις εις βάρος τομέων όπως ο ενεργειακός, ο τραπεζικός και ο τομέας των ορυχείων.

Σχολιάζοντας τον ευρύτερο αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων ο Μεντβέντεφ είπε: «Επί του παρόντος, ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία είναι απολύτως ελάχιστος, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει αντίκτυπος».

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με εκείνα πολλών αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις–και ειδικά η απειλή περισσότερων κυρώσεων–έχουν οδηγήσει σε μαζική εκροή κεφαλαίων περιορίζοντας έτσι τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Τα σχόλια του Μεντβέντεφ έρχονται σε αντίθεση και με εκείνα του προέδρου Πούτιν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν ουσιαστικά τις ρωσικές επιχειρήσεις και περιορίζουν την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.

Μέχρι στιγμής οι δυτικές κυρώσεις έχουν επιβληθεί εις βάρος προσώπων και εταιρειών που συνδέονται είτε με την Κριμαία είτε με τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου.