Στις σημαντικές επιπτώσεις της τραπεζικής ενοποίησης στην οικονομία της ευρωζώνης, στις τράπεζες και στους πολίτες αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Διάσκεψη για την Τραπεζική Ένωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε στην ομιλία του ότι η τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ θα προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Προσέθεσε δε πως το νέο πλαίσιο θα εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα υψηλής εποπτείας που θα καταστήσει τις τράπεζες ισχυρότερες.

«Η τραπεζική ένωση θα βοηθήσει επίσης να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τον τραπεζικό τομέα, με την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της κρίσης. Θα σπάσει και ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών. Τα κράτη – μέλη και οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρύνονται με ακριβές διασώσεις (bail- outs)», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Τέλος, είπε πως η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση αποκάλυψαν τις σχετικές αδυναμίες της δημοσιονομικής ενοποίησης και της εποπτείας στη ζώνη του ευρώ, καθώς και την έλλειψη των κατάλληλων θεσμών, εξουσιών και εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο όπως είπε λόγω της ισχυρής πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων και την αποφασιστική απάντηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ , η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης.