Στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στροβιλίζεται η ελληνική οικονομία. Παρά την ελπίδα που δίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη το 2021 χαμηλώνουν με την ύφεση να βαθαίνει και το κοντέρ να γράφει φέτος διψήφιο νούμερο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται η εκδοχή του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 με ανάπτυξη 4,5% – 5% αντί 7,5% που προέβλεπε το αρχικό, αισιόδοξο σενάριο.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει 2 σενάρια. Το πρώτο περιέγραφε την πορεία κατά την οποία θα πήγαινε καλά το ζήτημα της πανδημίας. Το 2ο χειρότερο σενάριο είχε lockdown που τελικά ήρθε νωρίτερα και προέβλεπε ανάπτυξη 4,5%. Εκτιμούμε ότι θα είναι λίγο υψηλότερη. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα πάμε στο 2ο σενάριο» τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει ότι ακολουθούν έξι «πολύ δύσκολοι μήνες».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία θα δίνεται  και το 2021.

Μιλώντας στο Θέμα FM είπε πως η προέκταση των μέτρων στήριξης θα εγγραφούν στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού για να προσθέσει ότι εξετάζεται το θέμα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας η οποία λήγει κανονικά στο τέλος Δεκεμβρίου.

«Έχουμε χρήματα να παρεμβαίνουμε ανάλογα με τη διάρκεια και τη δυναμική της κρίσης» είπε και επανέλαβε πως η χώρα δεν έχει πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  λέγοντας πως πιθανόν μέχρι τέλος του μήνα να έρθουν τα πρώτα χρήματα από το Sure. Επισήμανε επίσης πως δεν υπάρχει λόγος σήμερα να προσφύγουμε στον ESM γιατί είναι εξαιρετικά χαμηλό το κόστος δανεισμού και έχουμε διαθέσιμα.

Όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ είπε πως περιμένει μερικές ημέρες για να ενσωματωθούν σε σχέση με τα νέα για το εμβόλιο. Σίγουρα θα υπάρχει επιβάρυνση σε σχέση με το 8,2% που ήταν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά και θα προβλέπεται μία ισχυρή ανάκαμψη το 2021, είπε.

Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους θα ενσωματωθούν πολιτικές που θα επεκταθούν από το 2020 στο 2021 λόγω του δεύτερου κύματος υγειονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε θα  επεκταθεί το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και το 2021.

Επανέλαβε πως η υπουργική απόφαση  για τον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες και η εκταμίευση των πόρων επιχειρείται να γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Για τις επιταγές είπε πως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, «το κοιτάμε γιατί έχει πολλές διαστάσεις, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και προφανώς υπάρχει μία ιδιαίτερη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το θέμα».