Σταγόνα στον ωκεανό της κακοδιαχείρισης στις ΔΕΚΟ αποτελούν οι περικοπές 8% στη μισθοδοσία των υπαλλήλων το πρώτο εξάμηνο του έτους που οδήγησε σε εξοικονομήσεις 53 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Συνολικά όμως, το μαχαίρι αναμένεται να μπει αισθητά πιο βαθιά με έξτρα περικοπές σε επιδόματα, υπερωρίες και εκτός έδρας καθώς οι ετήσιες εξοικονομήσεις υπολογίζονται σε 220 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας την πρακτική που εγκαινίασε προ ολίγων ημερών δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τα οικονομικά των 11 πλέον ζημιογόνων ΔΕΚΟ, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για 52 ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με αυτά:

* οι εργαζόμενοι στις 52 ΔΕΚΟ έλαβαν μισθό (χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές) κατά μέσο όρο 18.882 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο ή 3.147 ευρώ κάθε μήνα.

* Τις μεγαλύτερες απολαβές είχαν οι υπάλληλοι του ΟΠΕ με 26.494 ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ με 24.491 ευρώ στον ΟΔΙΕ με 23.408 ευρώ, στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας με 23.046 ευρώ και στην ΔΕΠΑΝΟΜ με 22.945 ευρώ.

* Οι πιο …ριγμένοι είναι οι εργαζόμενοι στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) με 10.097 ευρώ σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του έτους και στην Επαγγελματική Κατάρτιση με 10.317 ευρώ.

* Η ποσοστιαία μείωση του κονδυλίου της μισθοδοσίας (με εργοδοτικές εισφορές και άλλες παροχές) κατά 8% στο πρώτο εξάμηνο, μεταφράζεται σε εξοικονόμηση της τάξης των 53 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζει πάντως να υπολογίζει το ετήσιο όφελος από τις μισθολογικές μειώσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στα 220 εκατ. ευρώ.

* Σε κάποιες ΔΕΚΟ υπήρξαν πολύ μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις από τον μέσο όρο του 8% και σε κάποιες άλλες πολύ μικρότερες. Η σημαντικότερη περικοπή του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου έγινε στους υπαλλήλους της ΤΕΟ (διόδια) και έφτασε στο 52% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ακολούθησε η ΕΤΑ με μείωση της τάξης του 34% και ο ΟΚΑΑ (25%). Στον ΟΣΕ η μείωση διαμορφώθηκε στο 12%, στον ΗΣΑΠ στο 10%, στον ΗΛΠΑΠ στο 9% και στην ΕΘΕΛ στο 8%.

* Σε 11 από τις 52 ΔΕΚΟ σημειώθηκε αύξηση του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου, με την μεγαλύτερη (32%) να καταγράφεται στον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας (ΟΛΠΑ), όταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχε έλλειμμα 668,5 χιλιάδων ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 1,87 εκατ. ευρώ.

* Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι υποχρεώσεις των περισσότερων ΔΕΚΟ ανήλθαν στα 7,4 δισ. ευρώ. Διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν για 30 από τις 52 ΔΕΚΟ. Μάλιστα, μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν στοιχεία είναι ο ΟΣΕ και οι θυγατρικές του (ΕΔΙΣΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ), καθώς και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Δηλαδή, ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στις 11 πιο ελλειμματικές επιχειρήσεις.

* το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των 31 ΔΕΚΟ (σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν στοιχεία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μόνο), έδειξε ότι κατεγράφησαν ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ύψους 270 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, μόνον για τις 11 πιο ελλειμματικές ΔΕΚΟ, οι ζημιές είχαν φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr